Ukrajina je junija porabila približno 1,1 milijarde kubičnih metrov ruskega plina in tako povečala dolg do Rusije za 275 do 325 milijonov dolarjev. Ukrajinska vlada se sicer že več mesecev sooča z velikimi težavami pri plačevanju računov, čemur botruje predvsem svetovna gospodarska kriza. Ukrajinski bruto domači proizvod (BDP) se je namreč na letni ravni skrčil kar za petino.

Rusija je v preteklih dneh Ukrajini zagrozila, da bo prekinila dobavo plina. če ukrajinske oblasti porabljenih količin plina ne bodo takoj poravnale. Prav zato so se že pojavile bojazni o možnosti nove plinske krize v Evropi, saj EU dobro četrtino vsega plina prek ukrajinskih plinovodov prejme iz Rusije.

Ukrajina je plin danes naposled le plačala, Timošenkova pa je zagotovila, da bo država v prihodnje redno plačevala porabljene količine tega energenta. Obljubila je še, da do zamud pri plačevanju ne bo več prihajalo. Plačilo junijskega računa s strani Ukrajine so danes potrdili tudi v ruskem plinskem gigantu Gazpromu.