Težko pričakovana preizkušnja v Laguni Seci je eden izmed vrhuncev sezone v elitnem motociklističnem tekmovanju motoGP. Dirke v Kaliforniji se po tradiciji udeležijo le "veliki fantje", saj imajo tekmovalci v razredih do 250 in 125 ccm poletni premor. Dodaten mik pa ameriški dirki daje tudi sam teren - izredno zahtevna steza, ki jo zaznamuje strašljivo zaviti zavoj Corkscrew. Tokrat so v Kaliforniji že kvalifikacije dodobra pretresle dirkače. Le Rossi jih je preživel povsem nepoškodovan in s celim motorjem, medtem ko sta Lorenzo in Stoner grdo padla. Slabše jo je odnesel Španec, ki je sicer dosegel "pole position", a nato trdo padel, tako da je bil njegov nastop celo vprašljiv. Yamahina zdravniška ekipa je vendarle pokrpala mladega dirkača, prav tako pa je nastopil Stoner, njegov padec ni bil tako hud kot Lorenzov.

Na štartu je vse presenetil Dani Pedrosa, ki je s četrtega startnega mesta švignil mimo tekmecev pred sabo in se v drugem zavoju prebil v vodstvo. Rossi je padel na tretje mesto, a nato takoj prehitel Stonerja, Avstralec pa mu je vrnil v drugem krogu. Polomljeni Lorenzo je začel zadržano in s prvega startnega mesta nazadoval celo na osmo, a se je v šestem krogu že pridružil vodilni trojici in začel loviti Rossija. Pedrosa se je oddaljeval iz kroga v krog, Rossi se je v 11. krogu otresel Stonerja in se prebil na drugo mesto. Avstralec, ki se v zadnjih tednih pritožuje zaradi ponavljajoče se utrujenosti na dirkah, je popuščal, kar je izkoristil Lorenzo in v 19. krogu švignil mimo njega.

"Dobro leto je že od moje zadnje zmage in občutek, ko sem bil spet na zmagovalnem odru, je odličen. Velika zahvala gre moji ekipi in vsem ljudem, ki so verjeli vame ter mi pomagali," je po dirki pojasnil Daniel Pedrosa, Valentino Rossi pa je dodal: "Nisem pričakoval, da bo Dani tako močan. Toda že v prvih krogih je pokazal, da je hiter, jaz pa sem šele v drugi polovici dirke, ko sem imel lažji motor, lahko napadel. Na koncu mi je malo zmanjkalo za prvo mesto, a sem vseeno zadovoljen."