"Počutim se neverjetno. Blagoslovljeno. Sploh ne vem, ali sem si zaslužila to trofejo, ki nosi ime moje sestre. Ona je namreč tista, ki vedno zmaga," je ob podelitvi lovorike, tradicionalnega ovalnega krožnika z imenom Venus Rosewater, dejala Serena Williams.

Starejša sestra, ki ima že pet naslovov iz Wimbledona, med njimi tudi zadnja dva, ji ni ostala dolžna pohval. "Danes je bila enostavno predobra. Imela je odgovor za vsak moj udarec, zato je zasluženo zmagala," je dejala Venus, ki se ji je v očeh videlo, da ji ni vseeno, ali zmaga sama ali je to njena sestra.

Prav obratno kot misli njun oče Richard, ki je po svoji stari navadi, ko je videl, da se bosta hčerki znova udarili za naslov, zapustil Wimbledon. Pred odhodom jima je zaželel veliko sreče in sporočil, da se bo on, medtem ko se bosta merili na "sveti wimbledonski travi", raje posvetil urejanju vrtička na posestvu na Floridi.

To je bil že enaindvajseti finalni sestrski obračun na velikih turnirjih, prav posebna zgodba pri tem pa je prav Wimbledon. V zadnjih desetih letih, torej od 2000, sta sestri Williams osvojili osem naslovov v Wimbledonu, vladavino sta leta 2004 in 2006 prekinili le Marija Šarapova in Amelie Mauresmo. Venus je slavila petkrat, Serena trikrat in le leta 2006 se nobena on njiju ni prebila do finala.

Tokrat sta se srečali štirinajstič v finalih turnirjev za grand slam in četrtič v Wimbledonu. Nazadnje je bilo tako točno leto dni nazaj, ko je Venus slavila v dveh nizih.

Venus Williams je bila letos višje na stavnicah

Zgodovina se tokrat ni ponovila, pa čeprav je bila Venus letos višje na stavnicah. Vse tekmice do finala je premagala suvereno gladko, medtem ko se je morala njena mlajša sestra kar nekajkrat krepko namučiti. Prvi niz je potekal po predvidevanjih. Izmenjave žogic so bile kratke, priložnosti za odvzem servisov pa sila redke. Najlepšo je zapravila Venus, ki je imela pri rezultatu 4:3 dva priložnosti za "break". Pri prvi ji Serena ni dala možnosti, drugo pa je zapravila povsem sama, saj je bila Serena že premagana, njen "forehand" pa ni zadel želenega cilja. Tako se je prvi niz prevesil v podaljšano igro, v kateri je Serena svojo igro prestavila na višje obrate in zmagala s 7:3.

Drugi niz je Serena odločila sebi v prid z enim odvzemom servisa že v začetni fazi. Venus je s tem pristrigla peruti in po slabih dveh urah zmagala s 6:2. Osemindvajsetletna Serena (175 cm, 68 kg) je tako osvojila svoj 11. grand slam, skupno 34. turnir v 14-letni poklicni karieri. Serena je izgubila le tri grand slam finala, medtem ko je Venus z porazom padla na polovični izkupiček 7-7.

Zadnje dejanje Wimbledona bosta v nedeljo odigrala Roger Federer in Andy Roddick. Švicar bo v vsakem primeru pisal zgodovino. Če bo v 21. medsebojnem dvoboju (18-2) premagal Američana, bo postal najuspešnejši igralec v zgodovini tenisa, saj bo s 15. naslovov grand slam prehitel legendarnega Peta Samprasa. Že ob prihodu na osrednje igrišče pa bo postal prvi igralec, ki bo sedemkrat zapored nastopil v finalu Wimbledona, hkrati pa bo izenačil dosežek Ivana Lendla, ki je v finalih velikih turnirjev nastopil dvajsetkrat.