Samo debato začne minister Aleš Zalar, ki se upira temu, kar predvideva kadrovski načrt -da bi odpustil več kot 60 zaposlenih na njegovem ministrstvu. Ob tem celo zagrozi s svojim odhodom.

Sledi verbalni dvoboj Kresalove in Pavlinič Krebsove o zaposlenih na notranjem ministrstvu. Vplete se finančni minister Križanič, kot mediator pa posreduje Premier Pahor, ki sogovornikom ponudi možnost, da bi dogovor iskali na eni od prihodnjih sej.

Pavlinič Krebsova pikro doda, da tega ne bodo nikoli zaključili, saj dogovarjanje traja že pet mesecev.

Novinarji so na tiskovni konferenci, ki je sledila po seji, akterje povprašali o sami razpravi.

Pahorjev odziv: Ne znam si predstavljati, da bi vlada o pomembnih stvareh razpravljala mirno in ležerno

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je (očitno nevedoč, da se je njeno razpravo slišalo tudi javno) dejala, da ni prišlo do kakega prepira, ampak je šlo zgolj za konstruktivni dialog.

Premier Borut Pahor je pojasnil, da je glasna razprava nekaj normalnega: „Morate razumeti, da ministrstki zbor v teh časih odgovarja na situacije, ki so zelo težke. Jaz kot predsednik vlade spodbujam jasno in glasno razpravo o stališčih ministrov in ministric. Jaz si ne znam predstavljati, da bi vlada o pomembnih stvareh razpravljala mirno in ležerno in bi ministri mirno, ne da bi kdaj dvignili glas, reagirali na vprašanja z njihovega področja. Vlada mora kolikor je mogoče konstruktivno prediskutirati vsa vprašanja,“ je dejal Pahor in napovedal, da bo tudi v bodoče enako.

Aleš Zalar, ki je na seji dejal tudi, da bo odstopil, če bo moral s pravosodnega ministrstva odpustiti 63 ljudi, pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da so ugotovili, da je šlo za napako v zbirnem kadrovskem načrtu za letošnje leto, ki jo bodo skupaj z ministrstvom za javno upravo popravili.