Madoff, ki je bil nekdaj predsednik borze Nasdaq, je bil na newyorškem sodišču tako obsojen na kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo in je hkrati največ, kar dopušča zvezni zakon.

Zagovornik 71-letnega Madoffa Ira Sorkin je, glede na to da je Madoff sam priznal krivdo, sprejel odgovornost in sodeloval pri preiskavi, predlagal največ 12 let zapora. Zvezni sodnik Danny Chin je že v petek ukazal zaplembo 171 milijard dolarjev vrednega premoženja, povezanega z Madoffom.

Pred in znotraj zgradbe zveznega sodišča na jugu Manhattana "je bil v ponedeljek velik cirkus", saj se je zbrala množica radovednežev, seveda poleg več sto žrtev Madoffove piramidne sheme.

Zvezni oddelek za pogojne kazni je sodniku predlagal naj izreče kazen 50 let zapora, Madoffov odvetnik pa je sodnika prav tako pozival naj ne upošteva pritiske javnosti. Sodnik Chin je ob izreku sodbe dejal, da je bil obseg prevare naravnost presunljiv, uničenje zaupanja pa ogromno. V utemeljenost visoke kazni, ki glede na obsojenčevo starost zagotavlja, da ta ne bo nikoli več prišel na prostost, so sodnika "pomagali prepričati" številni prevarani vlagatelji.

Tistih, ki so z njim v 20 letih piramidne sheme zaslužili milijone in milijarde dolarjev, med njimi več dobrodelnih organizacij, ni bilo na spregled, ker zgodba z izrekom obsodbe Madoffu še ni končana. Zvezni preiskovalci skušajo dobiti nazaj ves poneverjen denar in ni izključeno, da bodo lovili tudi na primer dobrodelne organizacije, ki so pred propadom sheme dobičke že porabile za različne oblike pomoči.

Sodnik Chin je že v petek pokazal, da ne bo usmiljen, s tem ko je ukazal zaplembo 171 milijard dolarjev vrednega premoženja, povezanega z Madoffom.

Madoff je sicer dolga leta zavajal vlagatelje, vendar vsi niso ostali brez svojega denarja. Piramidna shema je delovala tako, da je z denarjem novih vlagateljev izplačeval stare vlagatelje in jim dajal tudi visoke donose na vložke. Piramida se je podrla lani, ko se je poglobila finančna kriza in je usahnil vir novih vlagateljev. Ti so se sicer pred tem skoraj tepli za priložnost, da dajo denar Madoffu in se niso spraševali kako mu uspeva delati tako visoke dobičke.

Madoffa in soprogo Ruth Madoff bodo sedaj po napovedih "obrali do kosti". Ruth Madoff je namreč s tožilstvom dosegla dogovor o zaplembi premoženja, vključno z 80 milijonov dolarjev vrednega premoženja, za katerega je sicer trdila, da je njeno in nima povezave z možem. Po dogovoru ji bo ostalo 2,5 milijona dolarjev, kar pa bo izpuhtelo v zrak, ko bo potrebno poravnati odvetniške stroške.

Madoff v zaporu denarja ne bo potreboval, niti hiš, stanovanj, avtomobilov, čolnov, in ostalega premoženja, ki ga bodo prodali na dražbi. Madoffu in ženi so vzeli stanovanje na Manhattanu, hišo na Long Islandu in Palm Beachu na Floridi, v skupni vrednosti 22 milijonov dolarjev.

Pobrali so jima račun pri borzno posredniškem podjetju Comhad Securities, na katerem sta imela 50 milijonov dolarjev, 13 milijonov dolarjev z računa pri banki Wachovia. Posojila, ki jih je dajal zaposlenim, družini in prijateljem, pa bo pobrala država.