V začetku minulega tedna so pristojne službe NLB vse uporabnike njihovega sistema elektronskega bančništva Klik opozorile na pojav ponarejene oziroma lažne vstopne strani v njihovo spletno poslovalnico. Uporabniki jo zlahka prepoznajo, saj se ponarejena stran od avtentične razlikuje po nekaj bistvenih značilnostih. Najbolj opazna elementa, ki morata uporabnikom klika vzbuditi sum, da je nekaj narobe, sta virtualna tipkovnica in polje za vnos dodatnega gesla, ki ju na pravi vstopni strani ni. Lažno vstopno stran uporabniki lahko prepoznajo tudi po oznaki v sivem delu ekrana, kjer se pojavi simbol ključavnice. Na pravi strani je ključavnica rumena in zaklenjena, medtem ko je na lažni strani ključavnica odklenjena in sive barve ter označena s puščico. Tistim uporabnikom, ki so si za večjo varnost na prvi strani NLB Klika že nastavili svoje osebno sporočilo, tega sporočila lažna vstopna stran ne prikaže, pojavi pa se tekst "nastavitev v meniju nastavitve".

S ponarejeno spletno stranjo lahko nepridipravi od naivnih uporabnikov pridobijo podatke o njihovih vstopnih geslih, kar lahko pozneje s pridom izkoristijo za praznjenje bančnih računov svojih žrtev. K sreči tako na NLB kot na policiji v zvezi z omenjenim pojavom lažne vstopne strani za zdaj še ne beležijo zlorab, vendar je previdnost vseeno nujno potrebna.

Prijav zlorab za zdaj še ni bilo

"Zaradi pojava lažne strani oziroma njene uporabe doslej do zlorab osebnih računov komitentov ni prišlo. Pomembno vlogo ima pravočasno obveščanje uporabnikov, ki smo ga izvedli tako na spletni strani banke kot na vstopni strani storitve Klik," so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi največje slovenske banke. "Prijave o lažni vstopni strani za storitve elektronskega bančništva v zadnjih dneh nismo dobili. Če bomo prijavo dobili, jo bomo preučili in po potrebi oziroma v skladu z zakonodajo ustrezno ukrepali," pa pravijo na policiji.

NLB opozarja uporabnike, da naj v primeru, če se ob vstopu v sistem Klik na zaslonu prikaže lažna vstopna stran, nikakor ne vnašajo nobenih podatkov o kvalificiranem digitalnem potrdilu, vstopnem in dodatnem geslu. "Nemudoma zaprite vaš spletni brskalnik in se za nadaljnje informacije in napotke obrnite na tehnično podporo uporabnikom NLB Klika na telefonsko številko 01 477 20 60. Uporabnik naj dogodek takoj, ko je mogoče, prijavi policiji in s tem omogoči policijskim forenzikom, da odkrijejo storilca, ki jim je posredoval lažno vstopno stran," svetujejo v NLB.

Nujna ustrezna zaščita računalnika

Za preprečevanje tovrstnih oblik zlorab je izjemno pomembna ustrezna tehnična zaščita računalnikov, s katerih uporabniki prek spleta dostopajo do svojih osebnih računov. "Možnosti zlorabe skorajda ni, če uporabniki poleg ustreznih nastavitev požarnega zidu redno posodabljajo protivirusne programe. Slediti je treba varnostnim navodilom za delovanje na internetu, to pomeni najmanj to, da uporabniki ne odpirajo in prevzemajo sporočil z neznanega naslova, saj lahko s tem sami omogočijo namestitev zlonamernega programa na svoj računalnik," pravijo v NLB. Podobne nasvete ponujajo tudi policisti, ki vsem uporabnikom elektronskega bančništva predlagajo, da na spletnih straneh svojih bank spremljajo informacije v zvezi s pojavi, ki bi lahko ogrozili varno elektronsko poslovanje.

"Priporočamo, da na svojih računalnikih, ki jih uporabljajo za dostop do elektronske banke, uporabljajo preverjene in zakonito pridobljene licenčne programe in ne obiskujejo spletnih strani, ki ponujajo predvsem pornografsko in piratsko vsebino, saj so te strani znane po tem, da na računalnike obiskovalcev pritajeno namestijo zlonamerne programe," opozarjajo na generalni policijski upravi in priporočajo posebno pozornost na prejeta elektronska sporočila ne glede na to, ali so jih poslali znani ali neznani pošiljatelji. "Ne sledite povezavam, priloženim elektronski pošti, saj je to najpogostejša oblika razširjanja trojanskih konjev in drugih zlonamernih programov, svetujemo pa tudi uporabo in znanje uporabe protivirusnih in požarnih programov. Pri elektronskem bančnem poslovanju je to nujno potrebno in lahko prepreči storilcem njihove namere," še svetujejo policisti.