Mankoč je spet dokazal, da je tehnično eden najboljših plavalcev tega dela Evrope. Svojemu osebnemu in državnemu rekordu 51,24 z olimpijskih iger v Pekingu se sicer ni približal, kljub temu pa je predvsem v podvodnem delu plavanja, pri skoku in po obratih, v primerjavi s tekmeci dosegel tolikšno prednost, da si je priboril novo odličje s sredozemskih iger, že peto v karieri.

Najizkušenejši slovenski plavalec je bil odličen predvsem v obeh začetnih delih 50 metrske dolžine. Po skoku je kot vodilni prišel iz vode točno na znamki, ki označuje dovoljeno dolžino plavanja, nato sta ga Srb Lendjer, Francoz Lefert prehitela, le na nekaj stotink pa se je približal Hrvat Mario Todorović. Po obratu se je slika ponovila. Mankoč je v podvodnem delu spet pokazal svoje mojstrstvo, nato predse spustil tekmeca, ki sta osvojila zlato in srebro, čeprav je Francoz prišel do drugega mesta šele tik pred ciljem, Todorović pa se je močno približal, a za nekaj desetink zaostal za zadnjim mestom, ki vodi na zmagovalne stopničke Sredozemlja.

"Poznam svoje prednosti, ki sem jih izkoristil. Samo plavanje pa še ni najhitrejše. Manjka mi tisti pravi občutek, ko se voda kar zatakne za roko. To bom skušal dobiti z naslednjimi nastopi. Morda že tukaj v mešani štafeti. Sicer imam predviden tudi nastop na 50 delfin, a v tej disciplini nimam velikih ambicij, nimam pravega občutka za sprint in sploh še ne vem, ali bom startal," je po nastopu povedal Mankoč, ki bo prihodnji teden dopolnil 31 let.

"Peter je tehnično odplaval odlično, čeprav nekatere malenkosti v tej fazi priprav še manjkajo. Slabši od pričakovanj je bil predvsem na drugih 25 metrih, kjer je preveč popustil, verjetno tudi zaradi novega modela kopalk, saj je pozornost usmeril na druge elemente, npr. kako leži na vodi, kje je zrak v opremi in podobno. Nato je izvedel odličen obrat, plaval zelo dobro do zadnjih petih zavesljajev, kjer pa se je pokazala utrujenost po težkih treningih za SP. Sicer pa sta bila predtekmovalni in finalni nastop skoraj identična lanskemu z EP v Eindhovnu, kjer je Peter osvojil srebro," pa je po tekmi povedal njegov trener Dimitrij Mancevič, ki je povedal, da s svojim varovancem trenutno pospešeno iščeta najhitrejši kopalni kostim za SP. Danes sta testirala opremo Arena X Glide in Jaked.

Mankoč je prav z nastopom na sredozemskih igrah in dosežkom načrtoval tudi, da se odloči, ali bo letos nastopil na svetovnem prvenstvu v Rimu. "Tega še zdaj ne vem. Z današnjim izidom 52,06 sem zadovoljen, iskreno povedano pa sem si želel, da bi bil še nekoliko hitrejši. Sam sem imel letos daljši premor, ki sem ga po vseh teh letih v plavanju potreboval in imel kratke priprave, a po vseh teh letih se znam pripraviti tudi v nekoliko krajšem času. Prihodnji teden načrtujem še nastop na tekmi v Riccioneju in po tem se bom povedal, kako in kaj. Kot sem povedal že pred pripravami, bo moj glavni letošnji cilj nastop v Carigradu in 10. zaporedni naslov evropskega prvaka na 100 mešano," je še povedal slovenski plavalec z največjim številom medalj s svetovnih in evropskih prvenstev.

Slovenci smo imeli v finalu še kopico plavalcev. Ena od kandidatinj za medaljo je bila tudi Triglavanka Anja Čarman na 200 hrbtno, ki pa se je morala na koncu z dosežkom 2:14,63 še enkrat tudi sama sebi priznati, da ni povsem v enaki formi, kot v lanski olimpijski sezoni, kar pa Čarmanova pripisuje povečanim študijskim obveznostim, saj je letos končala študij v ZDA.

Lepo presenečenje iz slovenskega tabora je bila tudi Velenjčanka Nina Drolc, ki je v finalu na 50 prosto s 26,08 osvojila "samo" osmo mesto, a je na tej razdalji nastopila kar trikrat in vedno plavala hitreje od svojega prejšnjega osebnega rekorda. Najboljši izid 25,95 ji je uspel v dodatnem dopoldanskem razplavanju, ko je s 25,95 dosegal tudi nov slovenski rekord in zrušila enega najstarejših slovenskih plavalnih dosežkov v zgodovini. Pred njo je bila rekorderka z dosežkom 25,98 iz leta 1997 Mariborčanka Metka Sparavec.

Zelo solidno je na 200 hrbtno nastopil tudi Radovljičan Robi Žbogar, ki je v obeh nastopih stopnjeval osebni rekord in z 2:03,24 na koncu osvojil sedmo mesto. Svojemu osebnem rekordu pa se je z 1:02,75 na 100 delfin približala tudi Ilirijanka Sofija Djelič, ki se je morala na koncu zadovoljiti z osmim mestom.