Slovenski judoisti so oba dneva dosegli odmevne uvrstitve in skupaj pet prvih mest.

Včeraj sta se zmag veselila judoista Bežigrada Raša Sraka Vukovič (do 70 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg). Celjana Roki Drakšič (do 66 kg) in Petra Nareks (do 52 kg) sta bila tretja, prav tako pa je bila tretja tudi Bežigrajčanka Branka Mirjanič (do 70 kg). V soboto so slovenski borci in borke vknjižili tri zmage. Sašo Jereb je bil nepremagljiv v kategoriji do 73 kg, Urška Žolnir je zmagala v kategoriji do 63 kg, Lucija Polavder pa je na najvišjo stopničko stopila v kategoriji nad 78 kg.

Raša Sraka od 6. junija nosi še priimek Vukovič. Z dolgoletnim spremljevalcem Luko sta namreč v začetku tega meseca dahnila usodni da in več kot očitno jo je tudi zakonski stan ponesel do novih uspehov, saj se Bežigrajčanka na pota stare slave vrača po poškodbi. "Super, fenomenalno. Zelo sem vesela, da sem zmagala doma, še posebej ker je bila zmaga dosežena z iponom. Težave s hrbtom so še vedno prisotne, tudi zato sem zdaj, ko sem malo starejša, vsake zmage toliko bolj vesela in vsako bolj cenim," je po zmagi nad Nemko Barbaro Baur povedala Raša Sraka Vukovič.

Sašo Jereb je v Celju prikazal borbe, kot da ga še pred nekaj meseci ne bi pestila poškodba kolena. Vse tekme je dobil prepričljivo in se na koncu prvič veselil zmage na celjskem turnirju. "Vse je super, nič me ne boli, poškodbe kot da ne bi bilo. Res sem se dobro boril, le v prvi borbi sem bil morda še nekoliko 'zaspan'. Vse je šlo po načrtih, vendar pa moram priznati, da zmage res nisem pričakoval. Še vedno moram namreč pred vsako tekmo zbijati precej kilogramov, kar mi pobere precej moči. A po prvi današnji borbi sem našel ritem in nato je šlo iz tekme v tekmo bolje," je po zmagi dejal Sašo Jereb. Peto zmago na celjskem turnirju je vknjižila Urška Žolnir. Žalčanka je letos zaradi poškodbe kolenskih vezi nekaj tekem že izpustila, svetovni pokal v Celju pa je izkoristila kot pripravo na sredozemske igre v Pescari. Tja zdaj po zmagi potuje optimistična, še največjo oviro pa vidi v pripravah pred odhodom. "V mojem klubu me vsi nekako 'pazijo', ko se borijo z mano. Nihče ne napada noge, za katero vedo, da me boli. Na pripravah bo to nedvomno drugače," je po tekmi povedala Urška Žolnir.

Potem ko sta judoistki domačega Sankakuja Urška Žolnir in Lucija Polavder v soboto dosegli pomembni zmagi za celjski klub, pa se je ta moral včeraj "zadovoljiti" z dvema tretjima mestoma. Roki Drakšič je v kategoriji do 66 kg v borbi za bron ugnal Španca Davida Ramireza, Petra Nareks pa je bila v kategoriji do 52 kg v borbi za tretjo stopničko boljša od Britanke Stephanie Inglis. Branka Mirjanič je v borbi za bron ugnala Nemko Iljano Marzok. Poleg omenjenih se je do kolajn v soboto prebilo še nekaj slovenskih posameznikov in posameznic. Mitja Jenuš je v kategoriji nad 100 kg osvojil srebro, srebrna je bila v kategoriji do 57 kg tudi Tina Trstenjak, medtem ko je Vesna Đukić v isti kategoriji osvojila bron.