Poletno muzejsko noč so prvič pripravili leta 2003 na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra in je bila najprej omejena na Ljubljano, že v naslednjih letih pa so se tej praksi pridružili muzeji in galerije iz drugih večjih mest.

V program letošnje Poletne muzejske noči, ki jo organizirajo pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, se je vključilo že več kot 50 ustanov iz 24 slovenskih mest, ki so za to priložnost pripravile več kot 160 programov za obiskovalce. Poleg ljubljanskih ustanov, ki bodo jutri odprte od 10. do 24. ure, so se utripu tople muzejske noči priključili tudi muzeji, galerije in razstavišča v Bohinju, Beltincih, Betnavi, Celju, Gornji Radgoni, Hočah, na Jesenicah, v Kamniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Novem mestu, Piranu, Polhovem Gradcu, Ptuju, Slovenj Gradcu, Škocjanu in Velenju, v  Škofji Loki in Pivki pa bodo prireditve potekale že danes.

Muzejske ustanove vabijo obiskovalce predvsem na brezplačne oglede in vodstva po razstavah, brezplačna pa je tudi večina drugih spremljevalnih prireditev. Čez dan bodo marsikje organizirali številne delavnice za otroke: v Cankarjevem domu se bodo lahko malčki ob razstavi Mehika pred Kolumbom udeležili ustvarjalne delavnice Mehiška pustolovščina, v Narodnem muzeju Slovenije bodo izdelovali kamenodobna orodja, v Slovenskem etnografskem muzeju se bodo lahko preizkusili v glasbeni delavnici Zvoki Madagaskarja z Josephom Rakotorahalahyjem, v Medobčinskem muzeju Kamnik v mali impro ligi, v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož pa se bodo lahko otroci na ptujskem gradu udeležili delavnice Mladi arheologi. V letošnji Poletni muzejski noči so nekoliko več pozornosti namenili tudi spodbujanju kreativnosti pri odraslih, zato so številne delavnice namenjene vsem generacijam ali družinam. Med njimi so tudi delavnica Igrišče doživetij, Reciklariji v Umetnostni galeriji Maribor in lončarska delavnica v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti, izključno odraslim pa sta namenjeni delavnica grafičnih tehnik globokega tiska v Narodni galeriji in delavnica izdelave mozaika v Gorenjskem muzeju v Kranju.

Galerije večinoma ponujajo posebna vodstva po trenutnih razstavah, med katerimi so med zanimivejšimi vodstvo Dejana Kršića po retrospektivi Mirka Ilića, ki se v Umetnostni galeriji Maribor predstavlja s stripom, ilustracijo, dizajnom in multimedijskimi deli; vodstvo po razstavi Silvana Omerzuja v MGLC ali razstava ob 200. obletnici Ilirskih provinc v ljubljanskem Mestnem muzeju z vodstvom in sprehodom po mestu. Nekatere galerije bodo prav na ta večer odprle tudi nove razstave: v Mali galeriji Moderne galerije bodo odprli razstavo Viktorja Bernika, v Galeriji Ars razstavo Klementine Golja, v koprski Meduzi razstavo izraelske umetnice Orne Lutski, v Dolenjskem muzeju Novo mesto pa postavitev z deli Bogdana Borčiča in Metke Kavčič.

Muzeji bodo ponudili prostor tudi nekaterim koncertnim in plesnim dogodkom. Tako bo v Pokrajinskem muzeju Celje Zijah A. Sokolović uprizoril »življenjsko komedijo« Cabares Cabarei, v Slovenskem etnografskem muzeju se bodo študentje Naravoslovno-tehniške fakultete predstavili z revijo oblačil, v koprski galeriji Loža bo plesni performans Ingrid Radman, Tomaža Simatoviča in Ane Jenček, v Umetnostni galeriji Maribor bo na galerijskem dvorišču koncert skupine Same Babe, v MGLC pa koncert garažnega pevskega zbora Kombinat. Za lastnike starega porcelana in keramike bo verjetno zanimivo tudi strokovno svetovanje v Narodnem muzeju Slovenije, kjer bodo muzejski svetovalci predmetom določili starost in lastnikom svetovali o vzdrževanju in hrambi.