Skupščina Luke Koper bo 13. julija, ko bodo delničarji sprejemali letno poročilo o lanskem poslovanju, glasovali o razrešnici upravi in nadzornemu svetu, znižali sejnine nadzornikom ter odločali o uporabi 19,4 milijona evrov bilančnega dobička. Izplačilo dividend ni predvideno.

Delničarji se bodo seznanili s sklepom sveta delavcev, ki je zaradi odstopa Orjana Bana in Borisa Bradača iz nadzornega sveta Luke Koper za mandatno obdobje štirih let za nova predstavnika v nadzornem svetu izvolil Stojana Čeparja in Mladena Jovičiča.

Glede na to, da nadzorni svet v sedanji sestavi ni učinkovito opravljal svoje vloge, vlada predlaga skupščini zamenjavo vseh treh predstavnikov države v nadzornem svetu družbe, pojasnjujejo na ministrstvu za promet. Bojanu Zadelu se 7. julija izteče mandat, Marjan Bezjak pa je decembra lani odstopil z mesta člana nadzornega sveta. Vlada predlaga, da se s položaja članice nadzornega sveta predčasno odpokliče tudi Olgo Franca.

Vlada poleg tega predlaga širitev dnevnega reda skupščine z imenovanjem revizijske družbe Ernest & Young za revidiranje poslovanja in izkazov družbe in skupine Luka Koper za leto 2009.