Uvodno tekmo si je na Ellis Parku ogledalo 58.000 ljudi. A ti z videnim v prvem polčasu nikakor niso mogli biti zadovoljni, saj niso videli praktično niti ene priložnosti. Še najnevarnejši strel je v 14. minuti sprožil domači nogometaš MacBeth Sibaya, ki si kruh služi v ruskem Kazanu, a iraški vratar Mohammed Kassid je žogo odbil v kot.

V drugem polčasu so gledalci večinoma spet spremljali bolj ali manj dolgočasno predstavo, ki se je razživela šele v zadnjih 20 minutah. Na zadovoljstvo domačih navijačev so si priložnosti pripravili le njihovi nogometaši, prvo Thembinkosi "Terror" Fantemi, ko je z glavo meril previsoko, v 79. minuti se je sam pred Kassidom znašel Katlego Mashego, minuto pozneje pa je poskusil še Bernard Parker, toda obakrat je bil Kassid na mestu.

Najlepšo priložnost so domačini zapravili v 84. minuti, ko je po Kassidovi napaki do strela z glavo prišel Sibaya, žoga pa je na golovi črti zadela njegovega soigralca, ki je preprečil zadetek. Ob koncu tekme je v igro vstopil tudi nekoliko poškodovani prvi južnoafriški zvezdnik Steven Pienaar, ki pa ni tudi ni razveselil južnoafriških ljubiteljev nogometa.

Sicer pa so pred tekmo slavnostno odprli 14-dnevni turnir, ki bo pomemben test za JAR pred SP prihodnje leto. Prireditelji so javnosti z nastopi uglednih afriških umetnikov in tudi 700 otrok pokazali barvitost in raznolikost "črne celine", z značilnimi trobljami "vuvuzelami" pa so se domači navijači širši javnosti predstavili tudi kot zelo glasni.

* Izid:
- skupina A:
Južnoafriška republika - Irak 0:0
20.30 Španija - Nova Zelandija