Do odločilne sedme tekme sta bila finalista v zmagah izenačena. Odločitev pa je padla v Detroitu v dvorani Joe Louis Arena, kjer so Rdeča krila Pingvinom prizadejala v peti tekmi tokratnega finala ponižujoči poraz s 5:0.

A maščevanje je bilo sladko in tisto kar moštvu Penguins ni uspelo lani jim je tokrat, kljub statističnim izračunom, ki niso bili na strani novega lastnika pokala. Med zvezde večera in z zlatimi črkami se je v zgodovino vpisal Max Talbot, ki je prispeval oba zadetka za nove zmagovalce v drugi tretjini dvoboja. Jonathan Ericsson je nato v tretji tretjini zadel za domače moštvo, a obramba Pingvinov, pred vrati se je izkazal Marc-Andre Fleury, ni klonila. In na koncu so hokejisti Pittsburgha zasluženo zmagali ter domov odnesli hokejski "sveti graal" s 4:3 v zmagah.

Statistika je bila sicer na strani Detroita, ki je vodil v finalu ter bi lahko vzel naslov že na šesti tekmi. Šele tretjič v zgodovini lige NHL se je zgodilo, da si je gostujoče moštvo na sedmi tekmi finala priborilo tako želeni pokal. Takšen podvig je uspel le še hokejistom Montreala leta 1971 in Toronta leta 1945. Strelec obeh zadetkov Talbot se je vpisal med deveterico hokejistov, ki jim je na odločilni sedmi tekmi finala lige NHL uspelo dvakrat zatresti mrežo. Pingvini so prvaki postali po sušnih dolgih sedemnajstih letih. Zadnjič so zaporedoma slavili v letih 1991 in 1992.