Bled bo konec tedna gostil že 54. tradicionalno mednarodno veslaško regato. V soboto in nedeljo bodo finalni nastopi med 8.30 in 13. uro, kvalifikacije pa v petek in soboto popoldne. Osrednji dogodek regate bo nedeljski dvoboj dvojnih četvercev, ki jima bosta vsak v svojem čolnu poveljevala Luka Špik in Iztok Čop.

Čop bo, tako kot na regati v Essnu, sedel v lanski mariborski olimpijski dvojni četverec, Špik pa bo imel ob sebi mlajšega brata Jana ter obalna veslača Gregorja Novaka in Žigo Kreka. "Iztok z Mariborčani je v rahli prednosti, saj so vendarle imeli že nekaj skupnih treningov, mi pa le oba zadnja konca tedna," je napovedal Luka Špik, ob tem pa dodal, da tudi njegov čoln po vodi drsi zelo dobro.

V nedeljskem programu se bo v enaki postavi kot na regati v Essnu predstavil tudi slovenski osmerec, ki bo imel močne tekmece v posadkah iz Nemčije, Hrvaške in Avstrije. "Sami si tega nastopa morda niti nismo želeli, saj nam v Nemčiji ni šlo najboljše, a tukaj je močna konkurenca in moramo braniti tradicijo Bleda ter blejskega veslanja," je komentiral član olimpijskega četverca brez krmarja Rok Rozman.

V sobotnem delu tekmovanja, prijavljenih je 600 veslačev iz devetih držav, bo Čop nastopil v enojcu, brata Špik v dvojnem dvojcu, predstavil pa se bo tudi slovenski olimpijski četverec brez krmarja. "Tekma četvercev bo zanesljivo napeta, saj imamo priložnost za povračilo, ker bodo tukaj tudi Nemci, ki so nas ugnali v Essnu," je povedal Tomaž Pirih, ki je od nedelje naprej tudi v vlogi očeta in zato po prvem slavju nad rojstvom malega Tevža tudi malce neprespan, a pravi, da bo do sobote spet v polni formi. Tekma četvercev v soboto bo tudi prestižnega pomena, saj gre za tradicionalni memorial prezgodaj preminulega domačega veslaškega asa Saša Mirjaniča in v domačem taboru si morda najbolj želijo prav te zmage.

Blejski prireditelji so se v sklopu priprav na svetovni pokal leta 2010 in svetovno prvenstvo 2011 posebej potrudili tudi s spremljevalnim programom. Osrednji dogodek bo "Žur z veslači" ob 21. uri v nakupovalnem središču na Bledu, kjer se bo ob zabavi z živo glasbo možno pomeriti tudi na veslaškem ergometru. V soboto in nedeljo bodo v finalnem delu v Zaki potekali tudi nastopi plesnih in folklornih skupin, posebnost nedeljskih spremljevalnih prireditev pa bo nedvomno tudi nastop vitezov Gašperja Lambergerja in prikaz mečevanja. sta