Angleški dramatik Joe Orton je z igrama Entertaining Mr. Sloane in Loot, predvsem pa s komedijo Kaj je videl batler (1967) postal mojster farse svojega časa. Kritike je navdušil z mojstrsko prepletenimi odrskimi dogodki ter izpiljenim jezikovnim slogom.

V komediji Kaj je videl batler je na odru razgrnil seksualnost v vsej bujnosti, nemoralnosti in v tako rekoč neusmiljenem obilju, hkrati pa delo odlikujejo bistroumni in duhoviti dialogi. Besedilo sloni na perverziji in skorajda glorificira promiskuiteto in pohoto.

V predstavi, ki je premiero na mariborskih odrskih deskah doživela februarja letos, igrajo Matjaž Tribušon in Ivo Mojzer kot gosta, Ksenija Mišič, Milada Kalezić, Kristijan Ostanek, Vlado Novak in Bojan Maroševič. Besedilo je prevedla Alja Predan, dramaturginja predstave je Tanja Lužar, scenograf Ivo Knezović, kostumografinja Mirjana Zagorec, skladatelj Coco Mosquito, koreograf Miha Lampič, avtor songa pa Gregor Fon.

Ustvarjanje režiserke Mateje Koležnik, ki s svojimi uprizoritvami sodi v sam vrh slovenskih gledaliških ustvarjalcev, obsega že več kot trideset režij. Njene uprizoritve se redno uvrščajo na različne gledališke festivale doma in v tujini ter so pogosto nagrajene. Uprizoritev Ortonove komedije Pornoskop ali kaj je videl batler je sicer njeno tretje sodelovanje z mariborskim gledališčem.

Dnevi satire v Zagrebu potekajo med 5. in 19. junijem, letos so namenjeni ruskemu mojstru satire Aleksandru Nikolajeviču Ostrovskemu. V konkurenci za nagrade je 13 predstav 12 gledališč iz treh držav. Poleg hrvaških in mariborskega teatra gostuje Beograjsko dramsko gledališče.