Brežičan Primož Kozmus je v metu kladiva slavil z 78,40 metra. Kozmus je dosegel svoj tretji izid sezone, največ pa je vrgel 79,90 m 24. maja v Belemu v Braziliji. S tem je četrti metalec sezone na svetu. Prvi je Madžar Krisztian Pars. »S tekmo sem zadovoljen, ker sem do segel pričakovani rezultat. Trenutno sem že v ciklusu priprav za svetovno prvenstvo avgusta v Berlinu, pred tem pa bom nastopil še na treh tekmah na tujem, najprej v sredo v Bydgoszczu na Poljskem. Tam bo tekmoval tudi Pars in neposredni obračun z njim bo dal že prvi odgovor o trenutnem razmerju moči. Sedaj sem že pripravljen tako, da lahko vržem prek 80 metrov, potre bujem pa še močnejšo konkurenco in tekma na Poljskem bo prav taka. Poleg tega imam še nekaj rezerv v moči in tehniki,« je pojasnil Primož Kozmus.

Barbara Špiler (Fit) je postavila nov slovenski članski rekord v metu kla diva. Brežiška mladinka je orodje vrgla 64,90 metra. Špilerjeva se pod taktirko trenerja Vladimirja Keva vse bolj pri bližuje tudi normi za člansko svetovno prvenstvo avgusta v Berlinu (67,50 m), njeni glavni cilji pa so v naslednjih letih še usmerjeni v mladinska prvenstva. »Tokrat še nisem pričakovala rekorda, ker je bil moj zadnji trening pred tekmo zelo slab. Vendar pa sem se zavedala, da lahko letos izboljšam slovenski re kord, saj sem na treningih zelo trdo delala. Moja cilja sta mladinsko SP in evropski olimpijski dnevi mladih,« je pojasnila Špilerjeva. Oplotničan Mi ran Vodovnik se je v suvanju krogle po neuspešnem ponedeljkovem nastopu na mitingu v Ljubljani ponovno pov sem približal magični meji 20 m (19,67 m). »Lahko bi vrgel še več, vendar sem bil malenkost prepočasen v krogu za izmet. Manjka mi še tekem, poleg tega pa še vedno čutim nekoliko utrujenosti po napornih pripravah. Naslednji moj nastop bo v Bolgariji 19. junija na vo jaškem SP,« je povedal Vodovnik.

V tekih na 100 m sta presenetljivo izgubila favorita, posebej to velja za moško konkurenco. Novomeščan Gre gor Kokalovič (Krka) je z 10,65 za dve stotinki ugnal Škofjeločana Matica Osovnikarja (Mass, 10,67), finalista svetovnega prvenstva leta 2007 v Osa ki. Kranjčanka Tina Murn (Triglav) pa je z 11,90 za pet stotink prehitela Lju bljančanko Pio Tajnikar (11,95). »Ne verjeten občutek, Osovnikar pač ni kdorkoli. Že v slovenski prestolnici sem videl, da še ni v formi in da ga lahko premagam. Na nastop na članskem SP še ne razmišljam, bom pa vesel, če mi bo to uspelo. Želim si teči pod 10,50 in uspešno nastopiti na sredozemskih igrah in univerzijadi,« je sijal od za dovoljstva Kokalovič. »Prve tekme so zame le uvajanje v nadaljevanje se zone. Želim pa si, da bi v sredo v Solunu tekel hitreje,« je dodal Matic Osovni kar.
Razburljiv konec tedna je za Janom Žumrom, ki je v soboto zaradi po škodbe skakal le v treh serijah v daljino, a vseeno zmagal in vajo ponovil dan zatem v teku na 200 metrov (21,17): »Poškodoval sem se v soboto v skoku v daljino, vendar sem se zbral in sem bolečino čutil šele, ko sem prišel v cilj na 200 m. Te discipline nisem veliko treniral, vendar pa sem tokrat prišel v lep ritem.«