Po dirki v Monaku so vseeno mnogi prepričani, da je osvojitev naslova svetovnega prvaka za »odpisanega« Jensona Buttona le še vprašanje časa ali nekaj dirk. »Če bo nadaljeval s takim tempom, bo prvak lahko že malo po sredini sezone,« je prepričan Niki Lauda, kar bi bilo več kot presenečenje. Prvič zato, ker Button ni veljal za posebej velikega favorita, in drugič zato, ker so s spremembo pravil pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) gledalcem obljubljali, da bodo dirke napete in neodločene do zadnjih metrov zadnje velike nagrade v sezoni.

A pri FIA in moštvih se trenutno ubadajo s povsem drugimi težavami. Spor glede omejevanja proračunskih sredstev moštev le ni dosegel vrelišča. Ferrari je z grožnjami, da bodo izstopili iz formule ena (pričakovano) streljal z manevrskimi naboji, do spora pa je na koncu prišlo znotraj združenja moštev FOTA. Rok za prijavo za sezono 2010 je namreč upoštevalo le moštvo Williams, ki je kot nekakšen »stavkokaz« izneveril ostala moštva in se prijavil mimo dogovora v FOTA, zato je Angleže združenje postavilo pred vrata. Na koncu so se moštva le prijavila, sicer malce kasneje, kot je to želela FIA in z nekaj pripombami ter pogojevanji.

Zanimivo je, da so za preostala štiri mesta, ki naj bi bila na voljo za prihodnjo sezono, dobili kar nekaj zanimivih prijav moštev iz nižjih dirkaških prvenstev (Campos, Litespeed), ponovno se v formuli ena želijo poskusiti pri Loli, Marchu in Brabhamu, vrnitev pa namerava uresničiti tudi Dave Richards s Prodrivom. Zanimiva je tudi kandidatura ameriškega moštva US F1, avstrijsko vrnitev v kraljevi dirkaški šport pa nameravajo podpreti pri Superfundu, na čelu moštva naj bi bil nekdanji dirkač Alexander Wurz.

Predsednik FIA Max Mosley pravi, da ima zagotovila, da bo v formuli ena nastopilo vsaj deset moštev, poznavalci pa le upajo, da bo FIA medse sprejela tri, ki bodo uspela držati korak s sedanjimi ekipami in bodo premogle dovolj znanja ter financ, da bodo popestrile dirke.

Dirka dveh kontinentov torej lahko poskrbi za veliko zanimivega, kot je »brawnovo dolgočasje«, ki si ga vsem simpatijam navkljub mnogi ne želijo več gledati.