Čeprav je bila statistika na strani Orlanda, pa najkoristnejši košarkar rednega dela prvenstva lige NBA James ponoči na svojem igrišču v Clevelandu ni dovolil presenečenja. Cavsi tako še ostajajo v igri za veliki finale z drugo zmago proti košarkarjem s Floride, ki v polfinalni seriji v igri na štiri zmage vodijo le še za eno zmago.

James, ki mu njegovi privrženci iz Clevelanda niso brez razloga podelili vzdevek "kralj", je v statistiko dvoboja vpisal "triple-double", trojni dvojček, torej košarkarski dosežek, ko igralec na eni tekmi doseže dvomestno število v treh košarkarskih prvinah. S 37 točkami najboljši strelec tekme je pod obroči zbral še 14 skokov in 12 asistenc, s čimer je povsem zasenčil tako soigralce kot tekmece. S trojnim dvojčkom se lahko prvič pohvali na tekmah tokratne končnice.

Jamesu sta se v posameznih prvinah približala le najboljši strelec Orlanda turški košarkar Hedo Türkoglu (29 točk) ter najboljši obrambni igralec lige NBA, "superman" Dwight Howard, ki je v dresu Magic zbral deset skokov ter 24 točk. James pa je zbral daleč največ podaj. Soigralec Delonte West v dresu Clevelanda jih je denimo zbral štirikrat manj. Drugi mož Clevelanda po številu zbranih točk je bil Mo Williams s 24. Žydrunas Ilgauskas jih je dosegel 16, West 13, rezervist Gibson pa 11.

Tudi izjave po tekmi niso puščale dvomov, kakšen podvig je uspel Clevelandu, sicer najboljšemu moštvu lige v rednem delu sezone, nepremaganemu ob začetku končnice, ki je nato moral v finalu vzhodne konference trikrat priznati premoč košarkarjem iz Orlanda. Moštvo Magic je na poti do polfinala v sedmih tekmah izločilo lanske prvake Boston Celtics s 4:3.

"To je bila res velika tekma za nas, zato nisem želel razočarati domačih navijačev in sem dal vse od sebe. To je bila igra na vse ali nič," je dejal LeBron. Znova je bil mož odločitve prav v zadnjih 12 minutah tekme, ko je v četrti četrtini imel prste vmes pri kar 29 od 34 točkah Clevelanda. Zadovoljen je bil tudi trener Cavaliers Mike Brown: "To je tisto, kar lahko naredijo le res veliki igralci. Svoje moštvo znova postavijo na noge." Moštvi bosta šesto tekmo odigrali v soboto v Orlandu. "Ko bomo morali igrati tako kot nocoj, odločno, imeti v posesti žogo, napadati...," je pot uspeha z nekaj besedami opisal "kralj".

Tudi v nasprotnem taboru pojejo hvalnice LeBronu. "On je velik igralec, MVP," pravi Mickael Pietrus, ki krivdo za tokratni poraz vali na svoje moštvo. Cleveland je najprej povedel, po polčasu je Orlandu uspelo nadoknaditi zaostanek in je celo ob koncu tretje četrtine vodil za točko (79:78), a se jim je nato zgodil LeBron. "Ni razlogov za sklonjene glave, moramo le razumeti, da smo tukaj za to, da zmagamo," je pred šesto tekme svoje varovance bodril Stan Van Gundy, trener Orlanda, ki si že od leta 1995 prizadeva za vnovičen preboj v veliki finale. "Tekma je pravzaprav bila le LeBron, ves čas. Zato moramo iznajti način, kako ga zaustaviti," je načrt predstavil glavni strateg Orlanda.

Zgodovina severnoameriške profesionalne košarke kaže, da je leta od 1947 doslej le osmim moštvom uspelo izenačiti in nato zmagati v seriji, ko je nasprotno moštvo v zmagah vodilo že skorajda z nedosegljivo razliko 3:1. Se bodo košarkarji Clevelanda v zgodovino vpisali kot deveto?