Varovanci Alexa Fergusona lahko z zmago v "večnem mestu" postanejo tudi prvi klub od ustanovitve lige prvakov (1992/93), ki bi ubranil naslov. Možnosti za to imajo precej, saj bodo v Italijo odpotovali z vsemi razpoložljivimi močmi z izjemo kaznovanega Darrena Fletcherja. Nekaj težav z meči ima sicer steber obrambe Rio Ferdinand, toda Ferguson pravi, da bo postavni srednji branilec v sredo nared.

Tako gre pričakovati kar nekaj zanimivih dvobojev na sami zelenici olimpijskega stadiona: Cristiano Ronaldo za zdaj še ne ve, kdo ga čaka v Barcini obrambi, a Portugalec bo nevaren, ne glede na to, koga mu bo španski strateg Pep Guradiola namenil za čuvaja. Na drugi strani bi lahko imel z Leom Messijem veliko dela Patrice Evra, Carles Puyol bo moral paziti na neutrudnega Wayna Rooneyja, Nemanja Vidić bo skušal v "žep pospraviti" Samuela Eto'oja. Eden ključnih dejavnikov bo gotovo igra na sredini, kjer pri Špancih blesti Xavi Hernandez, pri Manchestru pa bo veliko odvisno od forme Michaela Carricka.

"Nisem prepričan, kakšno tekmo naj pričakujem. Lani smo pričakovali, da bomo z njimi igrali odprto, na koncu pa je na dveh tekmah padel le en gol. Barcelona lahko zadane in si pripravi priložnosti v vsakem trenutku, toda mi se znamo dobro braniti in jih tudi nevarno napasti. Lahko pade ogromno golov, lahko pa le eden. Vse se lahko zgodi, zato je nogomet tako zanimiv. Odločeni smo, da ponovimo občutke, ki smo jih doživeli po zmagi v lanskem finalu. To je bilo nekaj izjemnega. Resnično je bilo neverjetno! Izjemen uspeh bi bil, če bi še enkrat zmagali," pravi 27-letni Carrick, ki je poudaril tudi pomembno vlogo Andresa Inieste (v zadnjem času se je boril s poškodbo) v vrstah Barcelone.

Ta ima precej preglavic pri sestavljanju zadnje vrste. Zaradi poškodb in kazni bodo manjkali kar trije člani prve ekipe: Rafael Marquez, Dani Alves in Eric Abidal. Tako bodo svojo vlogo v obrambi bržkone dobili Yaya Toure in/ali veteran Sylvinho ter Seydou Keita. Če bodo omenjeni skupaj z Gerardom Piquejem in Puyolom dobro opravili svoje delo, bo verjetno tudi lovorika pristala pri katalonskem velikanu, saj ta razpolaga s celo vrsto velemojstrov na sredini igrišča in v napadu (Xavi, Iniesta, Messi, Eto'o, Thierry Henry ...).

V besedah predsednika kluba Joana Laporte tako razumljivo odseva optimizem: "Imamo zelo dobro ekipo in trenerja, ki jo veličastno vodi. Prepričan sem, da nas naši igralci ne bodo pustili na cedilu. V Rim lahko gremo z dvignjenimi glavami, saj igramo na meji popolnosti. Verjamem, da tudi v finalu ne bomo odstopili od naše nogometne filozofije." Barca je pod Laportovim vodstvom osvojila LP že leta 2006 (takrat je bil trener Frank Rijkaard). Če ji jo uspe osvojiti še letos, bo to pomenilo klasični trojček (prvenstvo, pokal in LP). Ironično je, da je to nazadnje uspelo prav Barcinemu sredinemu tekmecu Unitedu.

Tekmo v Rimu bo sodil švicarski sodnik Massimo Busacca, pomagala pa mu bosta rojaka Matthias Arnet in Francesco Buragina. Štiridesetletni Busacca je mednarodni sodnik že od leta 1999, pravico pa je delil na 77 tekmah pod okriljem UEFA. Med drugim je že v tej sezoni sodil šest tekem lige prvakov (tudi povratno tekmo četrtfinala med Portom in Manchester Unitedom). Med večje tekme v karieri šteje tudi finale pokala UEFA 2006/07 med Sevillo in Espanyolom, polfinale Eura 2008 med Nemčijo in Turčijo ter osmino finala SP 2006 med Argentino in Mehiko.