V težki etapi je Valjavec privarčeval moči, da je v zadnjem kilometru na ravnini celo uspešno napadel skupino s favoriti. Pet sekund, ki jih je s tem priboril, mu sicer v skupnem seštevku ni pomagalo, vseeno pa je pridobil eno mesto. V ozadju je namreč ostal Gilberto Simoni, pred etapo osmi v skupnem seštevku.

Na samem vrhu v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Rus Denis Menčov (Rabobank) pred Italijanom Danilom Di Luco in Američanom Levijem Leipheimerjem. Slednji načrtuje napad v naslednji, spet gorski etapi s ciljem na vrhu vzpona Monte Petrano. Etapa bo tudi priložnost, da se najboljši Slovenec zavihti med prvo deseterico.

"To je nora dirka. Ves čas se podimo gor in dol, ritem je ubijalski. Pošteno sem izčrpan," je po 14. etapi "jokal" Valjavec. "Solze" Besničana so njegove navijače razveselile, saj zdaj že "vrabčki čivkajo", da je Valjavec najmočnejši, ko mu je najtežje. To je še enkrat dokazal v 161 kilometrov dolgi etapi od Forlija do Faenze, ki je vsebovala štiri kategorizirane vzpone. Ves čas se je brez posebnih težav držal favoritov, na koncu pa se celo odlepil od njih in si v skupnem seštevku priboril pet sekund.

Dolgo časa je kazalo, da bo Slovenija slavila drugega junaka. Gorazd Štangelj je bil član skupine 16 ubežnih kolesarjev, ki je glavnina ni lovila. A taktične zamisli šefov Liquigasa so Novomeščanu preprečile, da bi se boril za uspeh kariere ali se vsaj v svojem osmem nastopu v 11 letih v eni izmed etap uvrstil med deseterico. Moral je počakati Ivana Bassa, ki je takrat skupaj s Stefanom Garzellijem napadel glavnino (imela sta že skoraj minuto prednosti). Toda tudi ta akcija Liquigasa ni uspela, saj so vodilni v skupnem seštevku Italijana ujeli.

Spredaj je ostalo le še nekaj ubežnikov, ki so v zadnjih 26 kilometrih po zadnjem gorskem cilju obračunali za zmago. Največ moči je ostalo 31-letnemu Bertagnolliju, ki je v ekipo Serramenti PVC Diquigiovanni prišel šele na začetku meseca, ko je razdrl pogodbo z Amico Chipsom. Za Italijana je to prva zmaga na domači dirki, doslej je imel eno etapno zmago na Vuelti (2005), leta 2007 pa je dobil tudi klasiko v San Sebastianu.