Premoč ekipe Brawn-Mercedes se je potrdila tudi na šesti postaji letošnje sezone svetovnega prvenstva. Le enkrat doslej je tekmecem uspelo premagati Jensona Buttona, Sebastian Vettel je bil boljši na Kitajskem, zdaj pa je Britanec dobil še najprestižnejšo preizkušnjo sezone v monaški kneževini in si prvič v karieri privozil najvišje mesto v Monte Carlu.

Kljub številnim tehničnim spremembam pred sezono, ki naj bi olajšale prehitevanje in ponudile več akcije, je prav monaška preizkušnja po ozkih in zavitih ulicah tista, ki gledalcem prinaša le malo takšnih užitkov. V dobršni meri odločajo kvalifikacije in Button je že v soboto naredil velik korak k peti letošnji zmagi. Bil je namreč najhitrejši pred Raikkönenom; pri Ferrariju so končno sestavili soliden kvalifikacijski nastop, Massa si je priboril peto izhodišče pred Barrichellom in Vettlom.

A nekdanji svetovni prvak Raikkönen je veliko priborjenega v kvalifikacijah zapravil že v prvih zavojih na dirki. Dovolil je Barrichellu, da se prebije mimo njega na drugo mesto, sam pa je pristal na tretjem. Precej bolje je začel Massa, ki je pridobil dve mesti, nazadnje pa se je prebil pod stopničke do četrtega.

Do manjših sprememb vrstnega reda je prihajalo le ob postankih v boksih. Toda vsa moštva so se odločila za podobno taktiko - prvih sedem je svoje mehanike obiskalo po dvakrat - tako da se je vrstni red nato hitro spet "normaliziral".

Nove zmage so bili v taboru Brawna nadvse veseli, saj se je prvič po letu 1977, ko je zmagal Jody Scheckter za ekipo Walterja Wolfa, zgodilo, da je moštvo v kneževini slavilo že v svoji prvi sezoni. Z novim dvojnim izkupičkom pa so pri Brawnu še za korak pobegnili tekmecem: skupno ima Button zdaj 51 točk, Barrichello 35, tretji pa je kljub današnjemu odstopu (zaletel se je v 16. krogu) Vettel s 23. Še bolj očitna je prednost Brawna pri konstruktorjih, saj ima najbližji zasledovalec Red Bull-Renault dvakrat manj točk (86-42,5). "Uspelo mi je dobro začeti dirko. Nato se mi ni bilo treba pretirano naprezati. Zadnjih 15 krogov je bilo vseeno malo težjih, saj zlahka izgubiš koncentracijo in že začneš razmišljati o zmagi, to pa je najslabše, če res želiš zmagati," je zmagovalno taktiko in razmišljanja po dirki razkril najhitrejši Button.

Zadovoljni pa so bili lahko tudi pri Ferrariju. Pred sezono si v ekipi iz Maranella najbrž niso predstavljali, da bodo morali čakati na šesto dirko, da bodo prvič prišli do zmagovalnih stopničk. Raikkönen in Massa pa sta s tretjim in četrtim mestom tudi vsaj malo popravila doslej zelo skromen točkovni izkupiček v SP. Brez točk pa je tokrat ostal svetovni prvak Hamilton, lanski zmagovalec v Monaku; pri McLarnu so se po kvalifikacijah odločili za menjavo menjalnika v njegovem dirkalniku, tako da je začel z zadnjega startnega mesta, na dirki pa se je prebil le do 12. mesta.

V Monaku so si danes točke privozili še peti Mark Webber (Red Bull-Renault), šesti Nico Rosberg (Williams-Toyota), sedmi Fernando Alonso (Renault) in osmi Sebastien Bourdais (Toro Rosso-Ferrari).

Sezona F1 se bo nadaljevala s sedmo dirko za VN Turčije čez 14 dni v Carigradu.