Favoriti so do tukaj dejansko vsi dirkači, kajti možnosti za prehitevanja skorajda ni, vsako napako pa dirkači tako rekoč takoj plačajo z razbitim dirkalnikom.

Vseeno pa je trenutno veliko več črnila prelitega zaradi političnih dogajanj v formuli ena, ki se nikakor nočejo pomiriti, strasti pa se iz dirke v dirko bolj razplamtevajo. Očitno je prišel trenutek, ko je formula ena po vseh letih napredka in rasti dosegla nek vrhunec, zaradi katerega lahko sedaj celoten Ecclestonov imperij tudi razpade. Grožnje Ferrarija, da se ne bo udeležil prvenstva v sezoni 2010, so resne kot še nikoli do sedaj. Sodišče v Parizu je namreč zavrglo njihovo pritožbo na namero FIA, da bi za prihodnje leto omejili proračun moštev. Predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je ob tem dejal, da če ne bodo dosegli sporazuma, rdeči prihodnje leto ne bodo sodelovali v formuli ena: "Če se ne dogovorimo, bomo odšli. Formula ena ni več takšna, kakršna bi lahko bila, dirkanje v prvenstvu formule tri, v kar se namreč z novimi predlogi spreminja vse skupaj, pa nas ne zanima."

Podobnega mnenja je tudi Renault, Flavio Briatore je namreč več kot jezen na FIA, ki jih je po njegovem mnenju kar nekajkrat potegnila za nos. Fernando Alonso pa ob tem dodaja, da ga dirkanje v formuli ena, kakršna naj bi bila v prihodnje, ne zanima: "Ne vem, če to ni moja zadnja dirka v Monaku. Politika je vse uničila, dvomim, da se odgovorni pri FIA zavedajo, kakšno škodo delajo temu športu. Dobili bi štiri nova moštva in izgubili sedem 'velikih igralcev', z njimi pa približno deset najboljših dirkačev v tem trenutku. Politika se je namreč zažrla v vse pore tega nekoč veličastnega športa. Če bodo odšli veliki avtomobilski proizvajalci, me dirkanje v majhnem moštvu ne zanima več. S tem delim mnenje tudi nekaterih drugih dirkačev. Konec koncev obstajajo tudi druga prvenstva, zelo me na primer privlači dirkanje v Le Mansu."

Rok za oddajo prijav za sezono 2010 je od 22. do 29. maja, FIA pa je razpisala trinajst mest v prvenstvu, njen predsednik Max Mosley pa ni povsem prepričan, da nekatera moštva ne bodo zamudila prijavnega roka. Ross Brawn skuša pomiriti vedno večjo evforijo: "Vsi naši uspehi so nestvarni. Če samo pomislim, kako smo preživeli zimo pred začetkom sezone, kar ne morem verjeti, da smo lahko letos zmagovali. A če začneš prezgodaj govoriti o možnostih osvojitve naslova, to prinaša le nesrečo. Pred nami je še veliko dirk, na katerih se lahko zgodi marsikaj. Razvoj dirkalnikov je hiter, posebej ne smemo podcenjevati Red Bulla." O morebitni prijavi za sezono 2010 pa Brawn ni hotel dajati izjav.

In s tem je celotno dogajanje na stezi postavljeno v stranski kot, hladna vojna med moštvi in FIA pa se nadaljuje. Na grozo Bernija Ecclestona, ki si seveda ne želi, da bi kdor koli od "velikih" izstopil iz formule ena, najmanj pa Ferrari.