Najemnik, ki plačuje najemnino, navadno vedno plača preveč, najemodajalec pa meni, da vedno dobi premalo. Vsekakor je znesek najemnine odvisen od same nepremičnine, od opremljenosti, uporabnosti, vzdrževanosti in lokacije. Vsi, ki trenutno iščejo stanovanje za najem, bodo veseli novice, da so se najemnine stanovanj v Ljubljani v prvem četrtletju znižale. Povprečna mesečna najemnina stanovanj je namreč padla za 12 odstotkov. Tako so po podatkih spletnega portala Slonep.net najemnine v enem četrtletju izgubile celotno rast lanskega leta in se vrnile na raven, ki so jo dosegle septembra 2007.

Kazensko sankcioniranje za oddajanje na črno?

Po vsej verjetnosti lahko za to iščemo razlog v močno povečani ponudbi stanovanj. Vsi, ki so hoteli prodati svojo nepremičnino, pa je trenutno ne morejo, so se jo odločili dati v najem. Vendar, kot nam je vsem znano, se večina nepremičnin pri nas oddaja na črno in je pravzaprav težko delati kakršno koli resnejšo analizo višine najemnin. Zato Borut H. Klemenčič iz Sveta nepremičnine pravi, da bi lahko bil eden od ukrepov za preglednejši trg ta, da bi se ustrezno kazensko sankcioniralo oddajanje na črno, zgledne najemodajalce pa temu primerno stimuliralo.

Najemnine naj bodo visoke, če so visoke tudi plače

Še vedno pa marsikdo meni, da so najemnine nepremičnin, posebno v glavnem mestu, še vedno previsoke. "Najemnine v Ljubljani ne dosegajo povprečja, gledano na donos iz naslova kapitala, primerljivo s preostalimi evropskimi državami. Po eni strani je problem, ker ni v Sloveniji še nihče ustanovil nepremičninskega sklada za oddajanje nepremičnin izključno dolgoročno - na tak način mnogi ne bi kupili svojega stanovanja, ampak bi ga enostavno najeli za 20 let. Pri nas pa so najemne pogodbe praviloma letne. Kot pika na i pa je to, da si lahko lastnik premisli in te vrže iz stanovanja zaradi prodaje ali ogledov," je povedal Zoran Stojmenović iz nepremičninske agencije Up. Na vprašanje, kako rešiti problem visokih najemnin, pa nam je Stojmenović bolj v šali kot zares odgovoril, da bi bilo to najlažje rešiti z dvigom plač. Pravi, da dokler v Ljubljani ne bo načrtne gradnje sosesk, ki bodo namenjene dolgoročnemu oddajanju, do tedaj ne bo sreče z željami.