Direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, ki glavnino prihodkov iz naslova dividend pričakuje v tretjem četrtletju, izgubo pripisuje visokim odhodkom za plačilo obresti. Vendar pa pri tem ne navaja podatkov, ki bi razkrili dejanski finančni položaj družbe. Poleg milijonske izgube je Rutar razkril le še podatek o skupnih sredstvih, ki so pri 493 milijonih evrov ostala na enaki ravni kot ob začetku leta.

Milijonski popravki Centra naložb

Nekoliko bolje kot Infond Holding se je odrezala njegova 71-odstotna lastnica, družba Center naložbe. Od začetka leta do včerajšnjega dne je Center naložbe ustvaril 0,37 milijona evrov dobička, medtem ko je čisti dobiček v celotnem letu 2008 znašal več kot tri milijone evrov. Od kod izvira dobiček, predsednica uprave Centra naložb Saša Fajs ni pojasnila. V Centru naložbe so morali letos oblikovati tudi za 14,1 milijona evrov negativnega popravka kapitala, kar je v prvi vrsti rezultat skoraj 30-odstotnega padca cene delnice Infond Holdinga. Tako se je delež obveznosti v financiranju povečal na okoli 47,5 odstotka, še konec leta 2007 pa je znašal vsega 11 odstotkov.

V lastniško konsolidacijo Laškega vstopil še Fructal

Po Radenski in Pivovarni Union se je z nakupi delnic Pivovarne Laško začel tudi Fructal, ki se je s 5357 delnicami Pivovarne Laško, vrednimi več kot 200.000 evrov, vpisal med njene največje lastnike. Ali je šlo le za enkratni nakup ali pa namerava Fructal z njimi nadaljevati, še ni znano. So pa po dostopnih podatkih Pivovarna Union, Radenska in Fructal v zadnjih tednih za nakupe delnic Pivovarne Laško namenili že skoraj milijon evrov in pol, v zadnjem mesecu dni pa omenjene družbe le štiri dni niso povpraševale po delnicah Laškega.

Zakaj njihove odvisne družbe kupujejo delnice Pivovarne Laško, smo že pred dnevi želeli izvedeti v družbi, vendar nam nakupov niso želeli pojasniti. Največje koristi od nakupov ima Infond Holding, ki ima delnice Laškega zastavljene za večstomilijonska posojila. V primeru borznega padca delnice Laškega bi moral Infond bankam predložiti dodatna zavarovanja, pri čemer je treba spomniti, da je glavnino naložb že uporabil za zavarovanja posojil.

Borzni poznavalci pri tem opozarjajo, da se zadnje tedne pri trgovanju z delnicami Pivovarne Laško pojavlja več tržnih naročil, ki preprečujejo, da bi se cena delnice spustila pod mejo 40 evrov za delnico.

matjaz.polanic@dnevnik.si