Od pojava kopalk, ki pokrivajo celotno telo, celotno telo z izjemo rok, samo noge ipd., so se rekordi v bazenih kar nizali eden za drugim. Hitro se je zato pojavilo vprašanje o primernosti oziroma o regularnosti kopalk, ki so plavalcem omogočale lepše drsenje skozi vodo. FINA se na začetku ni ozirala na drastične spremembe v hitrosti plavanja in je vodilnim proizvajalcem, kot so Speedo, Tyr, Arena, Diana in drugim pustila proste roke pri oblikovanju, šivanju in uporabi materialov.

Zdaj je tega konec in FINA bo v kratkem po številnih opravljenih testiranjih pripravila pravilnik in seznam kopalk, ki jih bodo lahko plavalci in plavalke uporabljali na tekmovanjih. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rimu med 19. julijem in 2. avgustom in vse do konca leta bodo določeni modeli še na voljo, nato pa bodo postopoma do 1. januarja 2010 posamezne modele prepovedovali.

Razvoj v primeru kopalk je šel celo tako daleč, da je pri tem sodelovala tudi ameriška NASA, kopalke so proizvajalci opremili z laserskimi šivi, vse za to, da so plavalci lepše drseli skozi vodo in pri tem dosegali svetovne rekorde po tekočem traku.