Zvezdni prah se bo jutri zvečer v Carigradu vsul na nogometaše Šahtjorja iz Donjecka in Werderja iz Bremna, ki se bodo pomerili za zadnji naslov v tekmovanju z imenom pokal UEFA. Ukrajinci so se uvrstili prvič v svoji zgodovini v finale katerega od evropskih pokalov, medtem ko imajo Nemci v svojih vitrinah že pokal pokalnih zmagovalcev iz leta 1992, ko jih je do lovorike popeljal najuspešnejši trener v zgodovini kluba Otto Rehhagel.

Včasih pokal UEFA ni bil na obrobju. Boj za lovoriko je bil bolj atraktiven, kajti v njem so igrale drugouvrščene ekipe iz najmočnejših evropskih lig. Zgodovina pokala se je začela 18. aprila leta 1955. Takrat so ustanovili pokal velesejemskih mest, v katerem so sprva sodelovale ekipe iz Barcelone, Basla, Birminghama, Kobenhavna, Frankfurta, Lozane, Leipziga, Londona, Milana in Zagreba. Vsem mestom je bilo skupno, da so organizirala velike sejme. V prvi izvedbi je tekmovanje trajalo tri leta, prvi prvak pa je bila Barcelona. V tekmovanju, ki je potekalo med leti 1958 in 1960, niso več nastopala mesta, ampak klubi. V tem obdobju so prevladovali španski klubi, sledili so jim angleški. S štirimi lovorikami je bila daleč najbolj uspešna Barcelona. Od leta 1960 naprej je borba za lovoriko potekala v obdobju ene sezone, leta 1971 pa je pokal dobil novo ime - pokal UEFA. Takrat se je začela zlata era enega od treh evropskih pokalov. Leta 1997 se je tekmovanje nekoliko spremenilo, saj od sezone 1997/98 v finalu igrajo le eno tekmo, pred tem so dve.

V minulih letih je vodstvo Evropske nogometne zveze (UEFA) tekmovanje želelo popularizirati tako, da klubi igrajo po skupinah, a pri tem ni bila najbolj uspešno. Največ uspeha so imeli v pokalu UEFA italijanski klubi, ki so osvojili devet lovorik, nemški in angleški pa po šest. S po tremi naslovi so med klubi na vrhu Inter, Juventus in Liverpool. Letošnji finale v Carigradu bo zadnji pod imenom pokal UEFA, kajti od prihodnje sezone naprej se bo tekmovanje imenovalo UEFA evropska liga. Format bo podoben kot v ligi prvakov. V dvanajstih skupinah bodo štiri ekipe, ki se bodo borile za vstop v izločilni del tekmovanja.