Razlog? "15. maja je Zofka. Pravijo, da če tisti dan pada dež, bo naslednji dan lep, lepa pa bosta tudi poletje in pomlad. In ker je v petek padal dež, se bo vse izteklo v najlepšem redu," je bil optimističen Brane Čenčič. Spodbudno je tudi bilo, da se je v športnem centru Rovn prijavilo 1200 nastopajočih otrok, čeprav se je številka na dan prireditve precej zmanjšala. Lani je bilo uvrščenih 558 šolarjev in srednješolcev, letos pa 652.

Imidž tekaškemu prazniku so dali tudi ugledni gostje, ki so se v soboto zbrali v Selški dolini. Ko se zberejo minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica, predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner, strokovni sodelavec AZS Zdravko Peternelj, župan Železnikov Mihael Prevc, atleta Brigita Langerholc in Roman Kejžar ter deskar na snegu Rok Marguč, ni dvoma, da gre za veliko prireditev.

"Še posebej nam je v čast, da smo se zbrali v športnem parku Rovn, ki je bil pred slabima dvema letoma po naravni katastrofi povsem zbrisan," se je težkih predlanskih časov v Selški dolini spomnil Mihael Prevc. "Kros je v Sloveniji tradicija. Čez dve leti bo v Velenju evropsko prvenstvo v krosu. Trenirajte, da boste tudi vi nekoč lahko tekmovali na največjih prvenstvih," je bodoče športnike nagovoril Peter Kukovica. "Šola brez športne vzgoje ni prava šola. Športna kultura je pri vsakemu izjemno pomembna in le tako je lahko bistra tudi glava," pa je zbrane v Selcih ogovoril Igor Lukšič.

"Vidite, tule sem pretekel na tisoče kilometrov," nam je pokazal zadnja leta najboljši slovenski maratonec in olimpijec Roman Kejžar, ki je doma v Selški dolini in se je popoldan udeležil ekipnega državnega prvenstva v Celju. "Tudi sama sem v mlajših letih veliko pretekla na teh koncih. Malce nižje proti Škofji Loki," je pripomnila Brigita Langerholc, ki nam je še zaupala, da kljub temu, da je noseča, mora še naprej obveščati Svetovno protidopinško komisijo, kje se nahaja vsako uro svojega življenja. Dobro razpoložen je bil tudi Rok Marguč, ki mu po poškodbi roke kaže vse bolje, tako da se lahko s polno paro pripravlja na olimpijsko sezono. "V Vancouvru sicer še nisem tekmoval. Načeloma mi ustreza kanadski sneg, saj je večinoma naraven, a kakšen bo na olimpijskem prizorišču, bomo pa še videli," je pojasnil 22-letni Celjan, ki se je predstavil v policijski opremi.

Vsi trije športniki so imeli po koncu bolečine v roki, saj so se velikokrat podpisovali šolarjem iz vse Slovenije. Tekmovanje je minevalo brez večjih zapletov, ob koncu pa je Čenčič strnil vtise: "Izjemno sem zadovoljen. Nad traso ni bilo pripomb. Še največ, da je zahtevna. A takšen je pač kros. Visoki gostje so s prihodom potrdili, da gre za največjo tekaško prireditev za mlajše kategorije v Sloveniji. Vsekakor nam je v interesu, da bi kros organizirali tudi prihodnje leto, a moramo najprej potegniti črto pod financami. Kot mi je znano, je prišlo le do ene poškodbe."