Slovenci danes niso silili v ospredje. Janez Brajkovič (Astana) je etapo končal na 17. mestu, Gorazd Štangelj (Liquigas) je bil 38., Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) 72., Jure Golčer (LPR Brakes) pa 149.

V skupnem seštevku še vedno vodi Italijan Danilo Di Luca (LPR Brakes), glede na to, da današnja preizkušnja ni štela za skupni vrstni red zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. Kolesarji so namreč tudi s počasno vožnjo protestirali, ker naj bi bila varnost na dirki zelo vprašljiva. Organizatorjem italijanske pentlje tako ni preostalo drugega, kot da današnjih dosežkov ne upoštevajo za skupni vrstni red.

Kolesarji so morali večkrat obkrožiti peklensko krožno progo po ulicah središča lombardijske prestolnice, ki pa po mnenju tekmovalcev ne ustreza visokim varnostnim standardom. Vsekakor si organizatorji zaslužijo bodečo nežo, saj so se morali tekmovalci spopadati z denimo parkiranimi avtomobili, različnimi neravninami, tramvajskimi tiri, ovirami, ki so dejansko otežile tekmo ter pogojevale upravičen protest. A vsi niso bili na strani protestnikov. Kritične besede so padale tako s strani organizatorjev kot tudi nekdanjih tekmovalcev. Mario Cipollini je bil precej slabe volje: "Milano si ne zasluži takšnega obnašanja. Ne razumem in ne delim stališča kolesarjev. Če tekmuješ, sprejmeš tudi vsa tveganja in kdorkoli se ukvarja s tem poslom, se mora tega zavedati."

V začetnih krogih so kolesarji zelo upočasnili ritem z za tekmovalce lagodno hitrostjo 32 km/h, šest krogov pred koncem pa je Di Luca, ob njem je bil Teksačan Lance Armstrong, v ciljni ravnini v imenu vseh stopil s kolesa, vzel mikrofon v roke in nagovoril občinstvo ter se opravičil, da so jim odvzeli šov. "Nadaljevali bomo tekmo, vam pa smo se želeli zahvaliti, da ste kljub vsemu prišli navijat, a ne želimo več tvegati, saj nam proga ne zagotavlja naše varnosti," je dejal vodilni kolesar. Lagoden in počasen tempo dirke se je nadaljeval tri kroge pred koncem, ko se je hitrost povečala in ko so kolesarji znova poskrbeli za pravo sprintersko vzdušje in sijajno predstavo.

Kot posledica današnjega kolesarskega upora tudi hitrost zmagovalca ni bila blesteča. Cavendishu se je ob prestopu ciljne črte čas ustavil na 4 urah, 16 minutah in 13 sekundah.

Kolesarje v ponedeljek čaka prost dan pred torkovo 262 km dolgo gorsko preizkušnjo od Cunea do Pinerola.