Dež, mokra steza in taktika pri menjavi motociklov so odločili četrto letošnjo preizkušnjo za SP. Tekmovanje v elitnem razredu se je začelo na mokri stezi, tako da so vsi dirkači začeli z motorji, obutimi v pnevmatike za dež. Povedel je Pedrosa, sledil mu je Casey Stoner, Lorenzo je bil tretji, Rossi pa četrti. A že v prvem krogu se je Lorenzo s pogumnim prehitevanjem prebil v vodstvo, za njim pa so se za nekatere dirkače začele težave in drame. Največji osmoljenec pri tem je bil branilec naslova Valentino Rossi. Bil je prvi, ki je tvegal z zamenjavo motorja in je šel že v petem krogu v bokse po dirkalnik, na katerem so bile gume za suho vreme. Toda na še ne povsem suhi stezi je le pol kroga kasneje ostal brez oprijema v zavoju, se zvrnil v pesek in nato z veliko zamudo dirko nadaljeval. Vrnil se je v bokse, spet zajahal drugi motocikel in se vrnil na stezo. Toda ne dokončno, saj je zaradi prehitre vožnje dobil še kazen v obliki vožnje skozi bokse, kar je njegov dan dokončno uničilo ...

V ospredju se Lorenzo ni menil za težave moštvenega sotekmovalca. Za razliko od Rossija je do polovice dirke ostal na dežnih pnevmatikah, nato pa tudi s tistimi za suho stezo brez težav obdržal prvo mesto. Na drugem je nekoliko presenetljivo, vendar zasluženo končal Marco Melandri s poltovarniškim Kawasakijem, za tretje mesto pa sta se ob koncu dirke udarila moštvena sotekmovalca v Hondi Andrea Dovizioso in Dani Pedrosa. Italijan je bil do zadnjega kroga še tretji, a je moral višje mesto in stopničke nato prepustiti Pedrosi. Stoner je po nekaj težavah sredi dirke, ko so ga tekmeci prehitevali kot za šalo, na koncu še iztržil peto mesto.

"Dirka je bila zelo zahtevna, saj motorjev med dirko ne menjamo prav pogosto. Zelo sem vesel zmage, bistvena pa je bila prava odločitev moštva o menjavi. Če bi šel v bokse krog kasneje, bi lahko veliko izgubil," je po dirki dejal Lorenzo, nepričakovanega uspeha pa je bil vesel tudi Melandri: "Zdi se mi, kot da vse skupaj spremljam po televiziji. Hvaležen sem moštvu Hayate, ki mi je dalo priložnost. Ko sem videl, da sem po vseh menjavah na drugem mestu, sem se osredotočil le na to, da ostanem tam do konca."

Lorenzo je dosegel drugo zmago v sezoni (po Japonski), s 66 točkami pa je tudi prevzel vodstvo v SP, saj je Rossi po današnjem 16. mestu ostal pri 65 po treh dirkah, za gnečo na vrhu je poskrbel še Stoner z enakim številom točk kot Rossi.

Po dveh dirkah, na katerih ni osvojil niti točke, se branilec naslova v četrtlitrskem razredu Marco Simoncelli vrača na vrh. V Franciji se je drugič zapored uvrstil na stopničke in dosegel prvo letošnjo zmago. Z drugega startnega mesta se je prebil do zmage in na koncu tudi lepe prednosti 18 sekund. Hector Faubel je prvič v karieri končal na stopničkah v razredu do 250 ccm, po dolgem času, nazadnje se je stopničk veselil leta 2006, pa je bil med najboljšimi tremi tudi Roberto Locatelli. Brez stopničk je sicer ostal Alvaro Bautista, ki pa vodi v skupnem seštevku po štirih dirkah; ima pa le točko naskoka pred Hirošijem Aojamo, ki je bil tokrat le osmi. S petim mestom je najbolje doslej v karieri dirkal Tajec Ratthapark Wilairot.

Dirka v najšibkejšem razredu je imela dva junaka. Španec Julian Simon je po nekoliko previdnejši vožnji v uvodnih krogih na mokri stezi, ko so nekateri tekmeci pretiravali in končali v pesku, v nadaljevanju pritisnil na plin in se na koncu s šestega startnega mesta pripeljal do prepričljive zmage s 27 sekundami naskoka. Drugi pa je bil šele 15-letni Nemec Jonas Folger; na svoji šele deseti dirki v karieri je dosegel doslej največji uspeh, do stopničk pa je privozil s 16. startnega mesta. Tretji je bil na koncu Simonov rojak Sergio Gadea, današnji zmagovalec pa je s 55 točkami prevzel skupno vodstvo v SP.

Sezona SP se bo nadaljevala 31. maja v italijanskem Mugellu.