Novico je preko televizije NBC v petek zjutraj iz krone Kipa svobode naznanil kar Salazar sam. Ob tem je dejal, da bodo od začetka z loterijo izbirali tiste, ki se bodo smeli povzpeti v krono, saj bo sprva dovoljenih le 30 obiskovalcev na uro.

Dostop do krone je ameriška zvezna vlada, ki upravlja z otokoma Liberty in Ellis, zaprla po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Za nekaj časa je bil povsem zaprt dostop tudi na otok Liberty, postopoma pa so varnostne omejitve olajšali, čeprav je dostop do krone ostal zaprt.

Ameriška zvezna vlada je imela veliko časa, da bi izvedla temeljito obnovo Kipa svobode, vendar pa tega ni storila. Krono kipa bodo tako čez dve leti znova zaprli, da izvedejo potrebno obnovo, nakar bi se lahko po 168 stopnicah nanjo povzpelo do 100.000 obiskovalcev letno.

Kip svobode je Američanom leta 1885 podarila Francija, uradno pa so ga odprli leto kasneje. Od takrat naprej je postal simbol ameriške svobode za milijone priseljencev iz Evrope in zanje tudi znamenje, da so po dolgi poti čez Atlantik, na katero so se podali v iskanju boljše prihodnosti, prispeli na cilj.

Danes je Kip svobode predvsem turistična atrakcija, saj evropski priseljenci v ZDA prihajajo z letali, priseljenci iz Latinske Amerike večinoma ilegalno preko meje z Mehiko, azijski priseljenci pa prav tako z letali ali skriti v ladjah, ki pristajajo na zahodni obali ZDA.

V času administracije prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha, ki so jo kritiki doma in po svetu obtoževali zlorabe državljanskih in človekovih v okviru vojne proti terorizmu, je bil Kip svobode pogost simbol na protestih.