Mnogi ljubitelji hokeja so pričakovali polfinalni obračun med Rusijo in Finsko, ki bi pomenil ponovitev lanskega polfinala (s 4:0 so bili boljši Rusi). A so Fincem načrte prekrižali Američani in zmagali v četrtfinalu ter si priborili vstopnico za dvoboj z nekdanjimi velikimi tekmeci iz vzhodnega bloka.

Rusi so bili favoriti, nenazadnje zaradi statusa aktualnih prvakov, toda novejša zgodovina dvobojev med tema reprezentanca je pokazala, da morajo biti varovanci Vjačeslava Bikova previdni. Na SP 2004 so Američani v predtekmovanju zmagali s 3:2, še bolj boleči pa so bili ruski spomini na OI pred sedmimi leti, ko je v Salt Lake Cityju domača ekipa kar dvakrat premagala rusko, med drugim tudi v polfinalu.

Boj je bil trd in izenačen. Američani so se Rusom zoperstavili z disciplinirano igro z malo napakami in tudi malo izključitvami, tako da nobena od ekip ni imela prav veliko priložnosti v igri z igralcem več. Tudi vratar Robert Esche je bil v vratih ZDA zanesljiv in prvi del se je končal brez zadetkov.

Navijači, v Bernu so na tribunah prevladovali pristaši Rusije, so akcijo z zadetkom prvič videli šele v 24. minuti. Bolj zadovoljni so bili neruski navijači, saj je ZDA v vodstvo povedel Dustin Brown. Izkoristil je napako ruske obrambe, tekmecem odvzel plošček v njihovi tretjini in premagal Ilijo Brizgalova. Niti ruske igre je nato sestavil šele zvezdnik Ilija Kovalčuk. Na polovici tekme je Sergej Zinovjev dobil sodniški met, plošček je prišel do Kovalčuka, ta pa je z natančnim in silovitim strelom izenačil. Isti igralec je bil v glavni vlogi tudi v 35. minuti. Praktično vse je opravil sam, s ploščkom predrsal celotno igrišče in preigral ameriško obrambo, po strelu z desne strani pa je plošček zadel Frolova, spremenil smer in končal v mreži. A tretjina se vendarle ni končala po ruskih željah. Borbeni Američani so, potem ko so neuspešno napadali z igralcem več, ob izenačenih močeh na ledu sestavili akcijo, po kateri je podajo Rona Hainseya pred vrati v mrežo poslal Kyle Okposo.

Odločitev je tako padla v zadnjih 20 minutah. Večji del je bila igra izenačena, z nekaj priložnostmi na obeh straneh. odločilni trenutek je bil izključitev T.J. Oshieja v 57. minuti. Rusi so takrat vendarle izkoristili prednost 5-4 in tudi nekoliko srečno, po strelu Aleksandra Radulova je plošček zadel Konstantina Gorovikova in presenetil Escheja, povedli minuto in pol pred koncem. Američani so po pričakovanjih v zadnji minuti potegnili Escheja iz vrat in poskušali vse, da bi izsilili podaljšek, prav v zadnji sekundi je nevarno streljal Patrick O'Sullivan, toda Rusija ni prejela še enega gola in Američanom je tako ostal boj za tretje mesto.

Drugi finalist letošnjega SP bo znan po večerni tekmi med Kanado in Švedsko. Dvoboj bo ponovitev lanskega polfinala na SP v Kanadi, Švedi pa bodo imeli priložnost za maščevanje za tesen poraz s 4:5.