Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je od Mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča v Lozani (CAS) zahtevala, da kazahstanskemu kolesarju, ki je prestal kazen zaradi jemanja dopinga, ne dovoli predčasne vrnitve. Razsodišče CAS je odločitev mednarodne zveze podprlo.

Krovna kolesarska zveza je bila nezadovoljna, ker je kazahstanska zveza leta 2007 po odkritju, da si je pomagal s prepovedanimi poživili, svojega tekmovalca kaznovala le z enoletno prepovedjo nastopanja. UCI je zahtevala dvoletno prepoved nastopov, a je pritožbo umaknila, ker je 35-letni Vinokurov takrat napovedal slovo od tekmovalnih aren.

Zdaj Vinokurov načrtuje, da se bo vrnil avgusta letos. "Nikoli nisem želel kariere končati omadeževan, kot grešnik. Zdaj je končno napočil čas, da napovem vrnitev na sceno," je dejal Vinokurov, katerega suspenz zaradi zlorabe krvnega dopinga se uradno izteče 23. julija.

"Moje sanje so, da bi osvojil naslov svetovnega prvaka in da bi še kdaj oblekel majico vodilnega na največji dirki na svetu. Zavedam se, da me čaka še kar nekaj prepričevanja, da mi bodo prireditelji francoske pentlje dovolili nastopiti na Touru 2010, vendar sem pripravljen storiti vse, kar bodo zahtevali. Ostajam realist in si ne delam utvar, da bi kdaj lahko osvojil dirko po Franciji, a vsaj kakšna etapa bi bila izpolnitev sanj," je še povedal za osrednji francoski športni dnevnik.

Vinokurov načrtuje vrnitev v dresu kazahstanske ekipe Astana, ki jo je leta 2006 tudi pomagal ustanoviti, in za katero pedala vrtijo tudi Španec Alberto Contador, Američan Lance Armstrong in slovenski zvezdnik Janez Brajkovič. Kazahstanec ni želel komentirati finančnih težav, v katerih se je znašlo omenjeno moštvo. Vodstvo ekipe naj bi kolesarjem dolgovalo denar, če dolgov ne bo poravnalo, pa se zna zgoditi, da bo letošnji Giro zadnja dirka, na kateri bodo kolesarji tekmovali v barvah Astane.