ECB je danes znižala tudi obrestno mero za mejno posojanje za 0,5 odstotne točke na 1,75 odstotka, a ohranila obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti pri 0,25 odstotka, je objavila banka. ECB je letos že štirikrat znižala ključno obrestno mero, od oktobra lani pa jo je znižala za 3,25 odstotne točke.

Trg pa pričakuje, kakšne nestandardne ukrepe bo predsednik ECB Jean-Claude Trichet predstavil na današnji novinarski konferenci. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je najverjetnejši ukrep podaljšanje ročnosti posojil za obstoječe operacije refinanciranja bančnega sektorja po fiksni obrestni meri in z neomejenimi količinami sredstev s sedanjih šest na devet ali 12 mesecev.

Nestandardne ukrepe za povečanje količine denarja v obtoku (t.i. quantitative easing) sta že uvedli ameriška in britanska centralna banka, in sicer odkupovanje državnih obveznic od komercialnih bank. Bank of England je sicer danes, kot je znano, pustila ključno obrestno mero pri 0,5 odstotka, a nepričakovano povečala obseg sredstev za nestandardne ukrepe za povečanje količine denarja v obtoku s 75 na 125 milijard funtov (141,6 milijarde evrov).

Obrestne mere sta danes znižali tudi češka in islandska centralna banka, prva za 0,25 odstotne točke na 1,50 odstotka, druga pa za 2,5 odstotne točke na 13 odstotkov. Obrestne mere sta v sredo znižali že norveška in romunska centralna banka.