Belorusi so eno najprijetnejših presenečenj letošnjega SP. Ne le, da so si brez težav zagotovili nadaljevanje prvenstva, v treh tekmah drugega dela so pošteno zagrenili življenje svojim tekmecem. V Švici imajo tako skalpe Slovaške, Norveške in Finske, le v dvobojih s hokejskima velesilama Kanado in Češko so morali priznati premoč.

V prvem četrtfinalu letošnjega SP so bili Rusi favoriti, toda za zmago so se morali pošteno potruditi. Njihovi sosedje so se izkazali za žilave in vztrajne tekmece, niso se predajali in branilci naslova iz Kanade 2008 se na koncu slavili le z enim zadetkom prednosti.

Uvodna tretjina se je končala brez zadetkov, bližje vodstvu pa so bili Belorusi, ki so ob številni premoči zadeli vratnico. Razpoložen je bil tudi beloruski vratar Andrej Mezin, ki je zanesljivo ustavljal nevarne strele tekmecev (razmerje strelov je bilo na koncu 32-22 v prid Rusije).

Povsem drugačna strelska zgodba je bila v nadaljevanju. Zadetki so si sledili kot po tekočem traku, Belorusi pa so dvakrat zapravili vodstvo. Najprej z 1:0, ko je ob "power-playu" zadel Konstanin Kolcov, nato pa še 2:1, ko je v 34. minuti Ilijo Brizgalova s strelom pod prečko premagal Oleg Antonenko. A Belorusi se niso nikoli prav dolgo veselili prednosti pred velikimi tekmeci. Vitalij Proškin je za prvo rusko izenačenje potreboval tri minute, drugič pa so Rusi zaostajali dve minuti in pol, za 2:2 je bil uspešen Vitalij Atjušov. Nato so zobe pokazali tudi Rusi, saj so potrebovali le 23 sekund za nov zadetek, v mrežo Mezina je plošček spravil Aleksander Frolov. A festivala zadetkov še ni bilo konec: Belorusi so izkoristili nezbranost Rusov v obrambi in dve zaporedni izključitvi, ob igri 5-3 pa je še pred drugim odmorom izenačil Ruslan Salei.

Nezadovoljen z učinkom vratarja Brizgalova se je ruski strateg Vjačeslav Bikov odločil za menjavo in v zadnjih 20 minutah na led poslal Aleksandra Eremenka. Mož odločitve pa je bil nato ruski zvezdnik Ilija Kovalčuk, ki je v 48. minuti svojo ekipo povedel v vodstvo s 4:3. Isti igralec je imel nekaj minut kasneje lepo priložnost, da bi odločil tekmo, vendar se je Mezin izkazal, do spremembe izida pa nato ni prišlo več niti ob koncu tekme, ko so Belorusi v zadnjem obupnem poskusu zaigrali brez vratarja in s šestimi igralci v polju.

Belorusija je tako še petič, odkar si je leta 2005 zagotovila vrnitev med elito, priborila uvrstitev med deset najboljših na svetu, Rusi pa bodo v večernem četrtfinalnem obračunu med Finsko in ZDA dobili svojega polfinalnega tekmeca.