V kategoriji do 250 ccm je zmago slavil Španec Alvaro Bautista (Aprilia), v razredu do 125 ccm pa Italijan Andrea Iannone (Aprilia); oba vodita v svojih kategorijah.

Rossi je tekmo na 4,8 kilometra dolgi progi Motegi Twin Ring začel s prvega startnega mesta, na koncu pa zaostal za 1,3 sekunde za Lorenzom; slednji za točko vodi pred Rossijem tudi v seštevku SP. Četrti je bil avstralski as na Ducatiju Casey Stoner, svetovni prvak leta 2007, ki je zmagal na uvodni dirki letošnje sezone pred dvema tednoma v Katarju, kjer je bil Rossi drugi, Lorenzo pa tretji.

Lorenzo je tokrat Rossija prehitel v devetem krogu in nato vodstva ni več izpustil iz rok. Pedrosa je sicer ugnal Rossija v 18. krogu, že v naslednjem pa je bil Rossi znova na drugem mestu. "Dirkališče je bilo zelo zahtevno. Tekma je bila zame zelo težka, vendar mi je uspelo ujeti ritem potem, ko sem prehitel Rossija in si zagotoviti zmago," je dejal 21-letni Lorenzo po slavju, drugem po zmagi na Portugalskem v razredu motoGP. Pred tem se je že izkazal v drugih dveh razredih SP, ko je zbral 21 prvih mest.

Štiriindvajsetletni Bautista je v četrtlitrskem razredu dosegel sedmo zmago v SP in prvo po Maleziji oktobra lani. Drugi je bil s skoraj šestimi sekundami zaostanka Japonec Hiroši Aojama (Honda), tretji pa Italijan Mattia Pasini (Aprilia), več kot 21 sekund za Bautistom. Še več, za en krog, je zaostal Italijan Marco Simoncelli, branilec naslova prvaka. Dvaindvajsetletnik je začel s prvega startnega mesta in vodil do zaključka devetega kroga, ko je zletel s proge. Vodstvo je prevzel Aoyima, ki pa ga je v 18. krogu prehitel Bautista. Ta je potem le še povečeval naskok pred tekmeci. Simoncelli, ki je na tekmi v Katarju manjkal zaradi operacije poškodovanega desnega zapestja, se je trudil, da bi se približal najboljšim, vendar je prišel le do 17. mesta.

Devetnajstletni Iannone je v najšibkejšem razredu SP dosegel drugo zaporedno zmago in tretjo v karieri. Le 1,346 sekunde je zaostal njegov ekipni kolega Španec Julian Simon. Rojak slednjega, Pol Espargaro (Derbi), pa na tretjem mestu dobrih pet sekund.

Zaradi dežja so morali odpovedati sobotno kvalifikacijsko dirko, zato so startna mesta določili po časih na prostem treningu v petek. V jutranjih urah na dan tekme je še deževalo, nato pa je prenehalo in nastop je potekal na dokaj osušenem dirkališču, kar pa je vseeno predstavljalo veliko težavo za vse ekipe zaradi izbire pnevmatik.

Naslednja dirka SP bo 3. maja za veliko nagrado Španije v Jerezu.