V Tbilisi se odpravlja sedem slovenskih borcev in bork. V kategoriji do 52 kg bo slovenski grb na kimonu nosila Petra Nareks, do 63 kg bo nastopila Urška Žolnir, do 70 kg Ana Velenšek in nad 78 kg Lucija Polavder. Vse judoistke prihajajo iz kluba Sankaku, ki je včeraj v novih prostorih na Ostrožnem pri Celju predstavil ekipo in načrte za prvenstvo. Moško ekipo, ki je nazadnje na EP kolajno osvojila pred 40 leti, ko je bil uspešen Stanko Topolčnik (ta za motivacijo fantom tokrat potuje z ekipo), sestavljajo Roki Drakšič (do 66 kg, Sankaku), Aljaž Sedej (do 81 kg, Bežigrad) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg, Impol).

"Naš cilj se je vrniti s kolajno. To je vedno cilj vsakega športnika, tega ne skrivamo. Vendar pa so napovedi vselej nehvaležne, še posebej tokrat, ko nas čaka nekoliko spremenjen režim tekmovanja, kjer bo precej odvisno od sreče pri žrebu. Pripravljali smo se dobro, tudi po zaslugi tega našega novega vadbenega centra, in menim, da rezultat ne bi smel izostati," je sijal najuspešnejši slovenski trener Marjan Fabjan, ki je lahko upravičeno ponosen na novo telovadnico v neposredni bližini matičnih prostorov na Lopati.

Apetitov po visokih uvrstitvah niso skrivali niti tekmovalci in tekmovalke. Pri slednjih se z izjemo debitantke Ane Velenšek na EP odpravljajo izkušene Nareksova (šest kolajn na EP), Polavderjeva (štiri evropske medalje) in Žolnirjeva (dve odličji na EP). Prav Polavderjeva in Žolnirjeva sta z olimpijskima kolajnama med glavnimi kandidatkami za stopničke, teh pa je že več kot vajena tudi Nareksova, ki je na prvenstvih stare celine okrog vratu doslej prejela eno srebrno in pet bronastih medalj.

Manj izkušenj imajo fantje, vendar pa so Ceraj, Drakšič in Sedej naredili vse, da bi tudi oni dokončno prekinili 40-letni post od zadnjega odličja, ko je bil uspešen zdaj že legendarni Topolničnik. "Sam ne čutim pritiska. Delal sem dobro in če bo tako tudi na EP, bo rezultat dober. Je pa res, da pridejo vsi, ki jih poznam," je povedal Matjaž Ceraj, Roki Drakšič pa je dodal: "Letos sem zamenjal kategorijo, zdaj nastopam v eni višje, to je moje četrto evropsko prvenstvo. Trenirali smo, če pa smo dovolj dobro, pa bomo videli po prvenstvu. Moj najboljši izid je sedmo mesto, to si vsekakor želim izboljšati."