Čeprav so v koprskem holdingu, ki ga vodi Igor Bavčar, včeraj zatrdili, da "v družbi v zadnjem letu ni potekala kriminalistična preiskava", pa naj bi kriminalisti po naših informacijah že opravili prve poizvedbe, povezane z eno od kazenskih ovadb, ki Bavčarju očita zlorabo položaja in pravic pri lastninjenju Istrabenza. Po neuradnih informacijah sta med ovadenimi tudi Nastja Sušinski, direktor Maksime Holding, četrtinskega lastnika Istrabenza, in prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot.

Kriminalisti po naših informacijah sumijo, da je Bavčar osnovni kapital za prevzem Maksime Holding, prek katere je skušal menedžersko odkupiti Istrabenz, pridobil prek verige transakcij s sedemodstotnim deležem Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško v začetku septembra 2007 prodala svoji hčerinski družbi Plinfin. Obe družbi, tako prodajalca kot kupca, je takrat vodil Šrot, pivovarna pa je paket delnic Plinfinu, ki naj bi bil ustanovljen zgolj za omenjeni posel, prodala po ceni, več kot dvakrat nižji od tedanje tržne, natančneje za 23 milijonov evrov.

Le pet dni po omenjeni prodaji (11. septembra 2007) je Pivovarna Laško družbo Plinfin prodala blejski Sportini. Ta je za podjetje, solastnika sedmih odstotkov delnic Istrabenza, ki so bile takrat na borzi skupaj vredne okoli 48 milijonov evrov, odštela le 7500 evrov. Čeprav naj bi Sportina, ki je v lasti enega najbogatejših Slovencev Bahtijarja Bajrovića, s Pivovarno Laško že nekaj mesecev prej sklenila opcijsko pogodbo o prodaji Plinfina, pa naj bi kriminalisti po naših informacijah preiskovali, ali je bila napisana naknadno in datirana za nazaj. Pivovarna Laško je namreč po dostopnih podatkih ni razkrila v nobenem izmed dokumentov družbe, pri čemer naj bi jo sklenila 8. maja 2007, le dan po tem, ko je pridobila omenjene delnice Istrabenza.

Slednje so jeseni 2007 zamenjale še nekaj lastnikov, vsak novi kupec pa je zanje odštel več kot prejšnji, pri čemer kriminalisti preiskujejo, kam so prodajalci "naložili" razliko. Tako je Sportina že 1. oktobra 2007 paket delnic Istrabenza prodala naprej - tokrat po ceni 24,9 milijona evrov podjetju Microtrust, ki je imelo leto prej manj kot milijon evrov prihodkov. Opozoriti velja, da je tržna vrednost sedemodstotnega deleža Istrabenza do tedaj že presegla 52 milijonov evrov. Zakaj jih je Sportina prodala po več kot dvakrat nižji ceni, ni znano, kljub temu pa je v celotni avanturi v manj kot mesecu dni ustvarila dva milijona evrov dobička.

Na drugi strani so že nekaj ur pozneje posel stoletja sklenili v Microtrustu. Podjetje, ki je bilo tedaj v lasti Nastje Sušinskega, danes direktorja Maksime Holdinga, je namreč delnice Istrabenza še isti dan prodalo in zanje iztržilo 49,2 milijona evrov, torej kar dvakrat več od njihove prodajne cene. Po tej ceni jih je kupila mariborska finančna družba Pom-Invest, znana iz zgodb o lastninjenju Probanke, Etre in še nekaterih slovenskih podjetij.

Kam je torej Microtrust naložil okoli 25 milijonov evrov dobička, ki ga je s preprodajo delnic zaslužil v manj kot 24 urah? Iz bilanc podjetja, ki je od začetka letošnjega leta v lasti hrvaškega državljana Emirja Čašića, domuje pa na istem naslovu kot znana ljubljanska restavracije As, je razvidno, da je Microtrust še isto leto polovico dobička, natančneje dobrih 12 milijonov evrov, posodil neznani fizični osebi ali podjetju. Kriminalisti po naših informacijah preverjajo, ali je bil prejemnik tega denarja kot posojilojemalec Bavčar.

Še isti mesec, oktobra 2007, je namreč od Poteze za 3,5 milijona evrov odkupil podjetje FB Investicije, ki je leto dni pred tem prevzelo Maksimo Holding. Že mesec dni pozneje je Bavčar FB Investicije dokapitaliziral z dodatnimi 6,5 milijona evri. Lani je na vprašanje, kje je kot predsednik uprave, ki je do takrat s plačami zaslužil "le" 1,7 milijona evrov bruto, dobil deset milijonov evrov za naložbo v FB Investicije, odgovoril, da "iz lastniških in dolžniških virov ter z zastavo premoženja". Pred kratkim je za Dnevnik zanikal, da je za potrebe omenjenega posla kot fizična oseba najel posojilo pri frankfurtski banki LHB, časnik Žurnal pa je pred dnevi razkril, da Bavčar na svojih nepremičninah nima hipotek.

Neuradno smo še izvedeli, da naj bi kriminalisti razpolagali z najmanj dvajsetimi listinskimi dokazi, opravili pa naj bi že prve informativne razgovore. Odzive vpletenih bomo skušali pridobiti v naslednjih dneh.

vesna.vukovic@dnevnik.si

primoz.cirman@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si