Strah, ki ga prinaša dohodninska napoved, ni nujno v številki, ki jo dobi povprečni Američan, ko potegne črto pod svoje letno "poslovanje" z državo. Nasprotno, 61 odstotkov vprašanih v Gallupovi raziskavi, objavljeni ta teden, je odgovorilo, da se jim zdi znesek, ki ga bodo državi odšteli v obliki davka na dohodek, pošten. Za mnoge je precej večji problem sama davčna zakonodaja. Od leta 2001 so v ameriško davčno zakonodajo vnesli več kot 3100 sprememb ali več kot eno na dan. Povprečni Američan za izpolnjevanje davčne napovedi porabi 26 ur na leto, skupno pa gre za davčno napoved po zadnjih podatkih 7,6 milijarde ur na leto. Večina Američanov napovedi ne izpolni sama. "60 odstotkov Američanov odnese napoved k davčnim svetovalcem in to je lep dokaz, kako zapletena je," pravi Daniel J. Mitchell, strokovnjak za davčno politiko pri libertarnem inštitutu Cato. "Poleg tega je IRS (davčna služba) tako mogočna, kot je bil kot vzhodnonemški Stasi, zato se ljudje bojijo napovedi izpolnjevati sami."

Iz izpolnjevanja davčne napovedi se je zato razvila prava panoga, svetovalci po različnih podatkih poberejo med 200 in 300 milijardami dolarjev na leto. Toda obisk ni nujno slaba naložba - izkušnje mnogih davkoplačevalcev kažejo, da lahko svetovalci s spretnim obračanjem zneskov po kompleksni napovedi stranki pri davku privarčujejo precej več, kot stane njihova storitev.

Razlogi za zapleteno napoved se skrivajo predvsem v tem, da vlada in kongres skozi davčno zakonodajo uravnavata številne politike, splošna kritika pa je tudi ta, da zaradi političnih zanimanj v zakonodajo vnašajo vrzeli, ki so naklonjene posameznim interesnim skupinam. Predsednik Barack Obama je ob 15. aprilu dejal, da je ameriški davčni sistem "pošasten", in obljubil reformo. "Njena izvedba bo zelo težka iz treh razlogov: sedanji sistem je izjemno zapleten, proračunski primanjkljaj je velik, poleg tega pa je Obama obljubil, da ne bo davkov povečal nikomur, ki zasluži manj kot 250.000 dolarjev na leto, kar oži možnost večje reforme," je v izjavi za javnost ob ameriškem "davčnem dnevu" ocenil William Gale iz organizacije Brookings Institution.

poslovni@dnevnik.si