"Želim si, da bi si bivanje v litovski prestolnici zapomnil po prvem mestu Slovenije," je želje pred dvobojem z Azijci razkril slovenski napadalec Mitja Šivic, s štirimi zadetki ob Tomažu Razingarju najbolj natančen Ris. "Šive" se zaveda veličine Kazahstana in opozarja, da bo morala Slovenija za končni uspeh na vso moč garati predvsem v obrambi. "Vsekakor bodo naši zadnji nasprotniki na prvenstvu igrali bolj počasi kot Japonci. Ti so leteli po ledu kot 'sneta sekira'. Danes bomo morali biti predvsem bolj disciplinirani, saj nas lahko ob številčnem manjku hitro presenetijo s kakšnim zadetkom," meni Šivic, ki se je v napadu odlično ujel z Razingarjem in Alešem Mušičem.

Druga linija je na prvenstvu namreč zbrala že 19 točk (9 golov in 10 podaj), kar je pet zadetkov in podaja več od udarnega napada, v katerem igrajo Andrej Hebar in brata Rodman. Ena izmed prednosti slovenskih hokejistov bi danes lahko bila v homogenosti. "V garderobi je res super vzdušje. Smo zelo povezani, čutimo se pri vsaki akciji in dihamo eden za drugega. Iz tekme v tekmo je pravzaprav boljše," meni napadalec iz Dobrega polja, ki je še ocenil nastope izbrane vrste v Litvi: "Na prvih treh tekmah si nikakor nismo smeli privoščiti napak. Predvsem proti gostiteljem turnija je bilo težko, saj končni izid (8:2, op. p) ni povsem realen. Proti Japonski smo pričakovali napeto zadnjo tretjino. Res so nas dobro stisnili, a k sreči smo vzdržali vse njihove napade."

Slovenija zaradi zadnje zmage proti Samurajem na poti do elite ni odvisna od drugih moštev. Zadnja štiri so namreč že izpadla iz igre za napredovanje v višji kakovostni razred, poleg srečanja med Slovenijo in Kazahstanom (15.30) pa bo zanimivo še v boju za obstanek med drugokategorniki. Vstopnico za "preživetje" bo dobil zmagovalec opoldanskega obračuna med Hrvaško in Avstralijo, medtem ko se bosta v večernem terminu Litva in Japonska pomerili le za prestiž.