Tekmovalci bodo morali prevoziti 1200 kilometrov po praktično vseh regijah Slovenije in premagati več kot 14.000 metrov nadmorske višine. Prireditelji trase proge niso spreminjali, čeprav je možno, da bo na koncu vendarle nekaj sprememb. "Trenutno nam glavno težavo predstavlja Vršič. Pristojni sicer zagotavljajo, da bo najvišji slovenski prelaz čez pet dni prevozen, vsekakor pa imamo tudi rezervno različico, za katero pa upamo, da je ne bo treba uporabiti. Podobno je tudi z odseki, kjer potekajo gradbena dela. Ne želimo, da bi kakšen od tekmovalcev moral prisilno čakati, zato se s pristojnimi pogovarjamo o rešitvi tovrstnih težav," je na predstavitvi dejal direktor dirke Andrej Berginc.

Kljub recesiji prireditelji niti v enem trenutku niso podvomili, da dirke ne bi bilo. Tudi zaradi številnih kolesarskih navdušencev, ki za svoje delo ne bodo nagrajeni, in pa dejstva, da se je dirka prijela tako med sponzorji kot med samimi tekmovalci. Za to imajo zasluge tudi najboljši slovenski ultramaratonci, ki za DOS Extreme delajo veliko reklamo v tujini.

Glavni med njimi je gotovo Jure Robič, najboljši ultramaratonski kolesar zadnjih let na svetu, štirikratni zmagovalec najprestižnejše dirke po Ameriki (RAAM). Kot številni drugi kolesarji bo tudi Gorenjec letošnji DOS izkoristil za pripravo na RAAM, vsekakor pa ima namen, da še tretjič zapored zmaga in pobere 1500 evrov denarne nagrade (skupni nagradni sklad bo 6000 evrov, tekmovalce pa čaka še veliko praktičnih nagrad). Njegovi konkurenti bodo najbrž isti kot lani, najnevarnejši naj bi bili Avstrijec Christoph Strasser (lani drugi), Švicar Thomas Ratschop (lani četrti) in rojak Marko Baloh, ki je bil lani tretji, čeprav je nastopil poškodovan.

"S konkurenco se ne obremenjujem. Če je ta dobra, sem tudi jaz boljši. Seveda pa moram biti zdrav in dobro pripravljen, kar pa menim, da sem. Vsekakor bo težje zmagati kot prejšnja leta, saj so moji konkurenti za leto izkušenejši, po mojem mnenju pa tudi bolje pripravljeni. Strasser je gotovo potencialni zmagovalec RAAM, tudi za Baloha, s katerim skupaj trenirava, vem, da je dobro pripravljen," je v napovedih previden Robič, ki se je pred sezono pripravljal v Kaliforniji: "Treniral sem s profesionalnimi moštvi. Kot zanimivost lahko povem, da sem bil na vzponih povsem enakovreden Davidu Zabriskieju in da sem obiskal tudi družino Anžeta Kopitarja, s katero sem v prijateljskih odnosih že od mladosti. Tako sem tudi dobro hokejsko poučen."

Za dirko je sicer prijavljenih 60 tekmovalcev iz desetih držav, 57 fantov in tri dekleta. Žal v ženski konkurenci ne bo Slovenk, ki so po zaslugi Ajde Opeke in Tjaše Rutar slavile na prvih dveh dirkah. Letos so se posvetile cestnemu kolesarstvu in DOS se ne sklada z njihovim programom. Zato pa je prirediteljem uspelo privabiti lansko zmagovalko svetovnega pokala ekstremnih kolesark Nizozemko s kanadskim potnim listom Caroline van den Bulk.