Pet nemških atletskih trenerjev, ki so priznali, da so v Nemški demokratični republiki (NDR) svojim varovancem dajali prepovedana poživila, bo sicer lahko nadaljevalo delo v nemški atletski zvezi. Klaus Baarck, Gerhard Böttcher, Rainer Pottel, Maria Ritschel in Klaus Schneider so v začetku minulega tedna podpisali izjavo o priznanju opravljanja nečednih dejavnosti v času NDR.

"Vedeli smo, da kršimo športna pravila, toda hkrati se nam je zdelo to povsem legitimno, saj so nam to ukazali državni veljaki," so zapisali omenjeni trenerji in priznali, da je imela NDR svoj dopinški sistem, ki ga je vodila država. Nemški olimpijski komite je poudaril, da peterica trenerjev od združitve Nemčije leta 1991 dela za "čist" šport, brez prepovedanih pripomočkov in sredstev.

Marsikateri od športnikov sploh ni vedel, da mu pod pretvezo dajejo poživila. Denimo anabolični steroidi pa so mnogim dodobra načeli zdravje. Še je živ spomin na nekdanjo evropsko prvakinjo iz leta 1984 Karen König, ki so jo, ko je bila še otrok, pod pretvezo prisilili k jemanju poživil. Königova trdi, da so ji poživila dajali vzhodnonemški trenerji, ko je bila stara 12 let. Zatrjevali so, da gre za vitamine.

Nekateri rekordi, ki so jih z dopingom dosegle vzhodnonemške atletinje, so še vedno v veljavi in številna odličja, ki so jih vzhodnonemški športniki osvojili, verjetno ne bodo nikoli odvzeta. Od leta 1972 do 1989 so vzhodnonemški športniki osvojili 384 olimpijskih kolajn. Sistematičen doping v NDR se je dogajal pod nadzorom ministrstva za državno varnost (Stasi). Sodelovalo je več sto strokovnjakov z različnih področij in več tisoč športnikov, mnogi nevede in brez zavedanja zdravstvenega tveganja.

Z združitvijo Nemčije se je grozljiv projekt končal, zdravstvene težave vključenih pa ne, nekaj športnikov je posledično umrlo. Rak, ciste na jajčnikih, odpoved jeter - to je le nekaj posledic tega grozljivega eksperimenta, katerega namen je bil izboljšati športne sposobnosti. Edini cilj trenerjev in drugih članov vodstva so bile le medalje, pri tem pa jim je bilo malo mar za zdravje njihovih varovancev. Tvorca dopinškega "programa" sta bila nekdanji dolgoletni glavni trener vzhodnonemške plavalne šole Manfred Evald in medicinski direktor tedanje reprezentance Manfred Höppner, ki sta bila leta 2000 obsojena na pogojni kazni.

Nemški notranji minister Wolfgang Schäuble je ob nedavnem priznanju petih trenerjev pozval k "spravi med žrtvami in kršitelji". Omenjeni poziv pa ni naletel na razumevanje med žrtvami dopinga. Andreas Krieger je nemški politiki očital sprenevedanje in zelo jasno namero pomesti pod preprogo dve desetletji načrtnega ignoriranja tega problema. Andreas je še kot Heidi Krieger tekmoval v metu krogle za Vzhodno Nemčijo in leta 1986 osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Kot mnogi drugi vzhodnonemški športniki je bil sistematično dopingiran z anaboličnimi steroidi. Ti so povzročili spremembo sekundarnih spolnih znakov v povsem moške, zaradi česar je Heidi leta 1997 tudi operativno spremenila spol in ime. Danes medalje Heidi Krieger (die Heidi Krieger Medaille) vsako leto podeljujejo Nemcem, ki se borijo proti dopingu.