Okrožno sodišče v Novi Gorici je 7. aprila, kot je znano, izdalo sklep o začetku stečajnega postopka nad družbo Mip. Za stečajnega upravitelja je bil določen Miroslav Benedejčič. Stečajni upravitelj ima sedaj štiri mesece časa, da pripravi otvoritveno bilanco in načrt poteka stečajnega postopka, ki ga nato potrdi sodišče.

Stečaj družbe je nadzorni svet Mipa na predlog uprave družbe v odstopu potrdil 30. marca. Uprava je pri tem predlagala, da bi se oblikovala nova družba, ki bi od stečajnega upravitelja najela vitalne dele podjetja. Koordinator skupine Mip Vojteh Volk je takrat dejal, da je to trenutno najbolj primerna oblika, da se ohranijo delovna mesta, blagovna znamka, trg ter vse pogodbe s trgovci tako doma kot v tujini. V družbi je okoli 250 zaposlenih, medtem ko skupina Mip v Sloveniji zaposluje okoli 750 delavcev.

Banke upnice - ki so združene v konzorciju pod vodstvom Abanke Vipa, družba pa jim dolguje več kot 70 milijonov evrov - naj bi se do konca tega tedna odločile, ali je mogoče v Mipu ohraniti stroškovno upravičeno proizvodnjo. Banke upnice so, kot je razbrati iz današnjega sporočila, Abanka Vipa, Hypo Alpe-Adria-Bank, Nova Kreditna banka Maribor, Nova Ljubljanska banka, UniCredit Banka Slovenija in SID banka.

Pogajanja bank upnic in vodstva Mipa o konverziji terjatev v lastniške deleže so po več mesecih propadla. Banke so odločitev pogojevale s predložitvijo revidiranega poslovnega poročila za lani, a ga družba do zakonsko določenega roka, 31. marca, ni predložila.