Projekta Litva 2009 so se na Hokejski zvezi Slovenije lotili precej bolj natančno in predvsem bolj zgodaj kot tistega ob februarskih olimpijskih kvalifikacijah. Takrat je selektor John Harrington svoje nove varovance skorajda brez pravega treninga odpeljal na zahteven turnir, kjer Sloveniji nato ni uspelo v boju za edino olimpijsko vozovnico. Dobra dva meseca kasneje je lahko nekdanji ameriški zlati olimpijec delo zastavil povsem drugače; reprezentanti so na pripravah na drugo letošnje veliko tekmovanje zbrani že deset dni, vmes so odigrali tudi dve prijateljski tekmi, danes pa so se v reprezentančni bazi na Bledu pred dnevom počitka - v baltiško državo bodo potovali v petek, dan pred začetkom SP - predstavili še novinarjem.

"Za nami je deset dni dobrih priprav. Ko sem prvič začel delati s temi igralci, za OI nismo imeli veliko časa za pripravo ekipe. Tokrat smo imeli tudi dve tekmi, ki sta nam prišli zelo prav. Strokovni štab je tako dobil dober vpogled v to, kaj ta ekipa zmore, kaj lahko pričakujemo. Zdaj imamo na voljo še nekaj dni, da izpilimo zadnje podrobnosti. V našem moštvu je veliko dobrih igralcev, ki trdo delajo in znajo igrati skupaj. Proti Italiji smo videli, da so lahko dobra ekipa. Vsi se že veselimo izziva v Litvi in prve tekme," je selektor Harrington povzel dogajanje med pripravami. Pri analizi tekmecev (Avstralija, Litva, Hrvaška, Kazahstan in Japonska) se ni želel spuščati v ugibanja po statusih favoritov ali o tem, katera tekma bo odločala, temveč je poudaril, da mora reprezentanca delovati po sistemu od tekme do tekme ter se z naslednjo ukvarjati šele, ko je prejšnje konec.

"To je moja prva izkušnja s slovensko ekipo. Fantje trdo delajo. Dve tekmi v Italiji sta pokazali, kaj lahko pričakujemo. Sem optimist, saj vsi vemo, kaj moramo narediti. A igrati moramo vsako tekmo posebej; ni velike tekme, ampak je pomembna vsaka tekma," pa je dejal pomočnik selektorja Dany Gelinas.

Harrington je sporočil tudi, kdo bo odpadel s širšega seznama hokejistov za Litvo. Aleš Kranjc je že pred koncem priprav moral zaradi poškodbe, kljub želji, da bi igral, odnehati in ne bo mogel pomagati soigralcem. Že v ponedeljek je ameriški strateg s seznama črtal tudi branilca beljaškega VSV Davida Slivinka, danes pa je nato dokončno odločil še o dveh odvečnih igralcih, ki zaradi omejitve števila prijavljenih igralcev ne moreta biti na seznamu sodelujočih. V Litvo tako ne bosta odpotovala napadalca Marjan Manfreda in Žiga Jeglič. "To je bila težka odločitev, kajti morali smo se odpovedati dvema mladima igralcema," je pojasnil Harrington.

Še vedno pa je vprašljiv status Anžeta Kopitarja. Iz vodstva reprezentance so sporočili, da bodo na njegovo odločitev o tem, ali se bo pridružil ekipi ali ne, čakali do danes zvečer. Če bo Kopitar na voljo selektorju Harringonu - v vsakem primeru ga ne bo na prvih dveh ali treh tekmah v Litvi - , bo moral selektor na seznamu 23 imen pustiti še eno prosto mesto, v tem primeru bo doma ostal še Rok Tičar.

O uspešnih pripravah je spregovoril tudi Tomaž Razingar, ki je prejšnji teden tudi nasledil Marcela Rodmana na mestu kapetana ekipe: "Lepo je delati s fanti, vsi so super, od prvega do zadnjega. Ni težav, mlajši sledijo starejšim, v ekipi je sicer kar nekaj novih obrazov. Vse 'klapa', priprave pa so bile klasične, naporne, trenutno imamo vsi malo trde noge, kar pa je edina pot, saj brez tega ni uspeha. A vsi komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Čakamo pa tudi jutrišnji dan, ko bomo prvič po desetih dneh prosti. Cilj mora biti eden in edini, to, da pridemo v skupino A."

Besede kapetana pa je kratko in jedrnato dopolnil tudi vratar Andrej Hočevar: "V Litvo ne gremo na dopust, ker to ni najbolj primerna destinacija; tja gremo zmagat, na dopust pa bomo šli kam drugam."