Kot je znano, je Gen-I na trg električne energije za gospodinjstva vstopil pred nekaj tedni, ob tem pa napovedal za deset odstotkov nižje cene ter zagotovil nespremenjeno ceno do konca leta 2010. Pet distribucijskih družb, ki so cene nazadnje podražile februarja in marca letos, so po prihodu novega konkurenta začele ponujati ali napovedovati takšne in drugačne pocenitve, hkrati pa poudarjajo, da razlog zanj ni ponudba Gen-I.

Avtor analize ugotavlja, da je dobavitelj Gen- I za povprečnega odjemalca na dvotarifnem merjenju pri ceni dobave energije cenejši do 8,4 odstotka, v končnem znesku računa pa je od preostalih dobaviteljev cenejši do pet odstotkov. Primerjava zneska računa za elektriko pri vseh šestih dobaviteljih po posameznih porabnikih, ki so jo pripravili na ministrstvu za gospodarstvo, je razvidna iz priložene tabele.

Naj ob tem poudarimo, da predstavljata oba elementa, katerih cene se določa prosto na trgu in so v pristojnosti dobaviteljev, to so cena za dobavo energije in stroški nadomestila dobavitelja, na nacionalni ravni 47,72 odstotka neto cene računa za električno energijo. 51,34 odstotka neto cene računa povprečnega gospodinjskega odjemalca v Sloveniji predstavljajo elementi, ki so v pristojnosti regulatorja trga in vlade. To so cena za uporabo omrežnine, prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov in prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov.