V celotni EU se je BDP v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 1,5 odstotka, s čimer se je gospodarstvo sedemindvajseterice tudi uradno znašlo v recesiji. V tretjem četrtletju lanskega leta se je namreč BDP v območju evra skrčil za 0,2 odstotka, v celotni uniji pa za 0,3 odstotka. Po tehnični definiciji gospodarstvo zapade v recesijo po dveh zaporednih četrtletnih padcih rasti.

Eurostat je tokrat objavil tudi podatke o gospodarski rasti v Sloveniji v zadnjem četrtletju 2008. Slovenija je tako v zadnjem lanskem četrtletju zabeležila 4,1-odstotni padec gospodarske rasti na četrtletni ravni, medtem ko se je BDP na letni ravni skrčil za 0,9 odstotka.

Na letni ravni se je BDP v četrtem trimesečju lanskega tako v območju evra kot v celotni EU skrčil za 1,4 odstotka, potem ko je bila v tretjem četrtletju rast na letni ravni še 0,6 oz. 0,7 odstotka, je danes še sporočil Eurostat.

V letu 2008 je bila medtem gospodarska rast v območju evra 0,8-odstotna, v sedemindvajseterici pa 0,9-odstotna. V letu 2007 je bila še 2,6 oz. 2,9 odstotka.

Največ je k rekordnemu padcu BDP prispevalo izrazito zmanjšanje izvoza, ki je v zadnjem četrtletju lanskega leta v območju evra znašalo 6,7 odstotka, v celotni uniji pa 6,1 odstotka. V tretjem četrtletju so v obeh omenjenih območjih zabeležili 0,2- oziroma 0,3-odstotni padec izvoza. Uvoz se je medtem v evrskem območju zmanjšal za 4,7 odstotka, v celotni EU pa za pet odstotkov, potem ko je bila v prejšnjem četrtletju rast 1,3 oz. 0,9 odstotka.

Izrazito se je zmanjšal tudi obseg naložb podjetij, in sicer za štiri odstotke v območju evra ter za 3,3 odstotka v sedemindvajseterici. Krčenje investicij je precej večje kot v tretjem četrtletju, ko se je obseg na četrtletni ravni zmanjšal za 0,7 oz. 1,1 odstotka.

Še najmanj je k znižanju prispevalo zmanjšanje obsega končne potrošnje gospodinjstev. Ta se je v zadnjem četrtletju lanskega leta zmanjšala za 0,3 odstotka v območju evra in za 0,4 odstotka v celotni uniji. V predhodnem četrtletju se je končna potrošnja gospodinjstev v območju evra povečala za 0,1 odstotka, medtem ko je v celotni EU zabeležile ničelno rast.

"Rdeče številke krčenja evropskega BDP so še slabše od pričakovanih. Opominjajo nas predvsem na dejstvo, da bosta letošnje in prihodnje leto neverjetno težki leti," je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril tržni analitik londonske svetovalne družbe MF Global Spreads Manus Cranny.

Eurostat je objavil tudi popravljene podatke za ZDA, ki so v zadnjem četrtletju 2008 glede na predhodno trimesečje zabeležile 1,6-odstotni padec BDP, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2007 pa 0,8-odstotno krčenje BDP. Na Japonskem se je medtem BDP v zadnjem trimesečju lanskega leta skrčil za 3,2 odstotka, na letni ravni pa za 4,3 odstotka.