Glede na to, da je vlada na zadnjem sestanku s predstavniki OZS obljubila bistveno višje vračilo trošarin ter tudi uvedbo ABC-cestninjenja, ki bi tudi za vozila tretjega cestninskega razreda najkasneje do podražitve cestnin omogočalo pretok vožnje brez ustavljanja, sekcija ne bo organizirala zbora avtoprevoznikov, ki ga je krizni odbor avtoprevoznikov napovedal za 18. april v Celju.

Člani upravnega odbora sekcije za promet pri OZS v tem trenutku tudi ne podpirajo zapore cest, so pa ponovno poudarili, da je Slovenija oaza za tuje prevoznike, saj jih slovenski policisti ne preverjajo, sami pa so deležni številnih kontrol tako doma kot tudi v tujini.

Opozorili so, da država v teh kriznih časih sprejema ukrepe prepočasi, ter izpostavili predvsem zadnji primer subvencij za vozila Euro V, za katere se je OZS dogovorila z državo že lansko leto in za katere je EU končno prižgala zeleno luč, razpis pa še vedno ni objavljen.

Tudi uveljavitev roka za vračilo preplačanega DDV šele z naslednjim letom ni sprejemljiv, saj nekaterim avtoprevoznikom država dolguje ogromno denarja, poudarjajo v sekciji in hkrati zahtevajo tudi uvedbo največ 30-dnevnega plačilnega roka.

Sekcija za promet pri OZS bo sklicala skupščino 17. aprila, organizirali pa bodo tudi okroglo mizo glede bodočega cestninjenja, kabotaže in prevoznih cen.

Na skupščini bodo razpravljali tudi o morebitnem skupnem zboru vseh slovenskih avtoprevoznikov, ki ga bo sekcija za promet pri OZS organizirala skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije predvidoma v maju. Takrat bodo preverili, v kolikšni meri je vlada obljube že izpolnila, in glede na ugotovljeno tudi napovedali nadaljnje aktivnosti.