Petkovšek je z oceno 15,800 prepričljivo zasedel drugo mesto, saj je tretjeuvrščenega Nemca Fabiana Hambüchna ugnal za več kot štiri desetinke. Petkovšek je izjemno uspešen niz nastopov na evropskih prvenstvih kronal z devetim zaporednim finalom na bradlji, izkupiček pa znaša 4 prva mesta (Bremen 2000, Volos 2006, Amsterdam 2007, Lozana 2008), tri druga (St. Peterburg 1998, Patras 2002 in Milano 2009) ter eno tretje (Debrecen 2005). Le v Ljubljani 2004 je na EP v finalu ostal brez odličja!

Finale na bradlji je bil izjemno kakovosten, saj je kar sedem od osmih finalistov svoje sestave izvedlo zelo dobro. Kljub temu so se izpolnile napovedi slovenskega trofejnega telovadca, ki je po najvišji oceni kvalifikacij napovedal, da mu lahko "zagreni" prvenstvo le velik prijatelj Cucherat, s katerim sta veliko trenirala skupaj. Včerajšnji finale je odločil doskok, pri katerem je doslej večno drugi Francoz pribil na blazino, Petkovšek pa je naredil manjši korakec, ki ga je stal desetinke odbitka.

"Že ko sem doskočil, sem sam pri sebi vedel, da ne bo dovolj. Sicer je vse odvisno od sodnikov in razlika je bila res minimalna, a v podzavesti sem vedel, da ne bo dovolj. Če bi mi uspel seskok iz kvalifikacij, bi bila zmaga tu," je pojasnil 32-letni Mitja Petkovšek in dodal: "Super je! Zelo sem zadovoljen." Petkovšek je Cucherata na EP doslej vedno premagoval po tesnem boju; Francoz je bil doslej že trikrat evropski podprvak (2005, 06, 08), tokrat pa je na bradlji prišel do svoje sploh prve zlate kolajne na večjih tekmovanjih.

Slovenski telovadec si primat na evropskih prvenstvih s štirimi lovorikami na posameznem orodju deli z Belorusom Vitalijem Šerbom in Italijanom Yurijem Chechijem. "Saj še ni konec, mogoče pa bom vseeno nekoč še petič postal evropski prvak. Ta vaja bo tudi drugo leto dovolj dobra, da se bom z njo lahko boril za zmago, saj preostali evropski tekmeci še preveč zaostajajo. Načeloma še imam priložnost, če bom le zdrav," napoveduje Petkovšek, ki se bo skupaj z drugimi slovenskimi telovadci že prihodnji konec tedna predstavil slovenskim ljubiteljem gimnastike na Šalamunovem memorialu v Mariboru. Naslednjo priložnost bo imel Petkovšek prihodnje leto v Birminghamu, kjer se bodo najboljši telovadci stare celine zbrali od 20. do 25. aprila.

Največja zmagovalca evropskega prvenstva v Milanu pa sta Nemec Fabian Hambüchen in Rusinja Ksenja Semenova. Mnogobojska prvaka sta tekmece premagala zanesljivo, Nemec celo s padcem na bradlji. To je le dokaz, kako pomembno je po številnih spremembah pravilnikov izvajati težke sestave, saj je moč biti na vrhu v kraljevi telovadni disciplini tudi s kakšno napako. 21-letni Nemec, ki sicer slovi kot velik specialist na drogu (predlani je bil v Stuttgartu svetovni prvak in preprečil, da bi na olimpijskih igrah v Pekingu nastopil podprvak Aljaž Pegan), se na svojem paradnem orodju ni uvrstil v finale. Je bil pa zato srečnejši na parterju, kjer je pustil za seboj vso evropsko elito.

Med junake Milana je potrebno zapisati tudi Grka Vlasiosa Marasa. Pot do že tretjega evropskega naslova mu je olajšal poškodovani Aljaž Pegan, ki se mu je gotovo kolcalo ob gledanju tekmecev. Izkazalo se je namreč, da bi bil zdrav še kako konkurenčen v boju za najvišje mesto.