Predsednik uprave Maksime Holding Nastja Sušinski (brat Kristjana Sušinskega, izvršnega direktorja za finance v Istrabenzu), je včeraj sporočil, da je letošnja izguba skupaj z lanskoletnimi 31 milijoni evrov izgube presegla polovico osnovnega kapitala, izgube pa ne morejo pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Podatkov o tem, koliko negativnega kapitala ima Maksima Holding, Sušinski ni razkril, po neuradnih ocenah pa naj bi ga bilo za okoli 1,9 milijona evrov. Konec leta 2007 je imela Maksima Holding 127,8 milijona evrov kapitala, konec decembra lani pa le še slabih 18 milijonov evrov ob nekajkrat večjem obsegu posojil.

Kot je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil Sušinski, je uprava nadzornemu svetu pod vodstvom Bojana Finka (dolgoletni prijatelj Igorja Bavčarja) že predstavila "ugotovljeno dejansko stanje glede insolventnosti družbe". Fink na naša vprašanja včeraj ni želel odgovarjati ter nas je napotil na Sušinskega. Ta nam na naša vprašanja do konca redakcije ni odgovoril.

Zakaj nadzorniki že pred meseci niso opozorili uprave, da je finančna situacija Maksime Holding nevzdržna, lahko le ugibamo. Spomnimo namreč, da je Maksima Holding še pred dnevi kupovala delnice Istrabenza, s čimer se je finančni položaj družbe še dodatno poslabšal, vendar pa se Fink za nastalo situacijo "ne počuti osebno odgovornega".

Omenimo, da ima Bavčarjeva družba FB Investicije res v lasti 77,6-odstotni delež Maksime Holding, vendar so preostale delnice v lasti kar 25.252 malih delničarjev.

Več kazalcev vrednotenja in poslovanja Skupine Istrabenz in Maksime Holding si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega dnevnika pod ikono analize podjetij oziroma za Istrabenz tukaj, za Maksimo Holding pa na tej povezavi.