Nemški Der Spiegel se je pred kratkim razpisal o nečednih poslih Leona Kalina, nekdanjega uveljavljenega mednarodnega sodnika in predsednika organizacijskega odbora moškega evropskega prvenstva v Sloveniji leta 2004 ter zdajšnjega vršilca dolžnosti predsednika tekmovalne komisije IHF, ki ga je nemški delegat Gerd Butzeck obtožil podkupovanja švicarskega sodnika Michela Falconeja pred prvo polfinalno tekmo v pokalu pokalnih zmagovalcem med španskim Valladolidom in Gorenjem leta 2004. Uveljavljena nemška revija navaja, da naj bi Kalin v telefonskem pogovoru Falconeju nakazal, da naj Gorenje zmaga na tem obračunu, švicarski sodnik pa trdi, da je pogovor takoj prekinil in zadevo prijavil nemškemu delegatu Butzecku.

Kalin je v izjavi za javnost (Kalinov je odgovor objavila v soboto, 28. marca) odločno zavrnil Butzeckove obtožbe, na današnji novinarski konferenci na sedežu RZS pa se je najprej opravičil svojemu bratu Leopoldu, nekdanjemu generalnemu sekretarju in zdajšnjemu uslužbencu RZS. "Moj namen ni bil diskreditirati Leopolda Kalina, o njegovem delu imam zelo visoko mnenje, spoštovan pa je tudi v mednarodnih rokometnih krogih. V svojem odgovoru, ki sem ga poslal nemški televizijski hiši ZDF, sem povzel le moj pogovor s Falconejem, ki je dejal, da se spomni, da je opravil pogovor s Kalinom, ni bil pa prepričan, ali se je pogovarjal z Leopoldom ali menoj," je dejal Leon Kalin, ki je nekoliko začuden zaradi močno spremenljivih Falconejevih izjav, ki mu je v nedavnem telefonskem pogovoru zatrdil, da mu bo - če bo potrebno - poslal pisno izjavo, da od njega nikoli ni prejel zahteve ali ponudbe, da bi prikrojil tekmo, na drugi strani pa je nekaterim medijem povedal povsem drugo zgodbo.

"V četrtek potujem v Basel na sestanek IHF, v Švici pa se nameravam srečati s Falconejem, ki se je v zadnjih letih povsem umaknil iz rokometa, in razrešiti celotno zadevo v zvezi s tem. Če bo Falcone spremenil mnenje, ki mi ga je podal v nedavnem telefonskem pogovoru, potem mi ne preostane nič drugega, kot da sprožim sodni postopek in prek njega ohranim svoje dobro ime," je dejal Kalin.

Del rokometnih zakulisnih iger naj bi bila tudi slovenska sodnika Repenšek in Požežnik, ki sta osumljena, da sta leta 2003 - pred odločilno moško tekmo med Egiptom in Tunizijo na afriškem kvalifikacijskem turnirju v Luandi za nastop na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 - prejela 5000 dolarjev podkupnine. Slovenska sodnika, ki sta delila pravico na 112 reprezentančnih tekmah in 96 v evropskih rokometnih pokalih, sta v skupni izjavi za javnost med drugim zapisala: "Namigovanja o nekakšnih 5000 dolarjih odločno zavračava, saj je najino temeljno načelo sojenja rokometa poštenost in s tem načelom sva dosegla v sojenju uvrstitev na svetovna in evropska prvenstva, dobila zaupanje za sojenje dveh finalnih tekem v evropskih pokalih ter najzahtevnejših tekem lige prvakov. Politika v rokometu in zakulisne igre naju ne zanimajo in na pošteno opravljanje najinega poslanstva sva ponosna."