Kljub temu je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar šele v ponedeljek obvestil člane nadzornega sveta, da je Istrabenz insolventen oziroma dolgoročno plačilno nesposoben. Skupina Istrabenz je imela konec decembra lani za kar 924 milijonov evrov posojil, od česar 552 milijonov evrov predstavljajo posojila bank matični družbi. Ko je Bavčar prevzel vodenje Istrabenza, je imela Skupina Istrabenz le okoli 180 milijonov evrov finančnih obveznosti, konec minulega leta je delež obveznosti v sredstvih pri skupini predstavljal že 92 odstotkov, pri matični družbi pa kar 98,6 odstotka.

Zgolj za poravnavanje obresti za posojila bi Skupina Istrabenz potrebovala več kot 50 milijonov evrov na leto, medtem ko so lani ustvarili 42,4 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT). Največ, 25 milijonov, je k EBIT Skupine Istrabenz prispevala Droga Kolinska, Istrabenz plini je k skupini doprinesel 7,7, Istrabenz Gorenje energetski sistemi pa 4,1 milijona evrov dobička iz poslovanja. Skupina Istrabenz je lani ustvarila 661,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je slabo desetino več kot leta 2007 in šest odstotkov manj kot leta 2006. Skoraj 60 odstotkov prihodkov je ustvarila Droga Kolinska oziroma njihova prehrambna divizija, ki je lani ustvarila 388 milijonov evrov prihodkov oziroma tri odstotke več kot leto prej.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev vrednotenja Skupine Istrabenz si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali s klikom na to povezavo.