Potem ko sta bili prvi tekmi v slalomu na divjih vodah v Avstraliji in Novi Zelandiji, se bo serija tekem za lestvico ICF v Evropi začela konec tedna v Solkanu. Prireditelji pričakujejo 200 tekmovalcev in tekmovalk ter upajo, da bo do konca tedna previsoki vodostaj Soče upadel.

Najbolj znano ime med kajakaši bo olimpijski prvak iz Pekinga, Nemec Alexander Grimm. "Pozimi sem trdo treniral, bolezni in poškodb ni bilo, upam, da ne bom imel znova smole s sodniki. Načrtujem stopnjevanje uvrstitev, potem ko sem bil na na prvih tekmah v letošnjem letu tretji in drugi," pravi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer. Dejan Kralj se veseli obračuna z mednarodno konkurenco, ker bo ta preizkušnja ogrevanje za izbirne tekme za slovensko reprezentanco v prvi polovici maja. V Solkanu bo nastopil v soboto zvečer tudi na ekshibicijski tekmi pod žarometi v krosu s polietilenskimi čolni. Istočasno štartajo najmanj trije čolni, čas ni pomemben, ker je to tekma na izpadanje. Kajakašica Nina Mozetič, članica domačega kluba Soške elektrarne, progo v Solkanu najbolje pozna, vendar zdaj zaradi študija in različnih praks veliko več časa preživi v Ljubljani.

Med kanuisti bo prvi slovenski adut Jošt Zakrajšek, ki je na prvi domači tekmi v Tacnu manjkal zaradi študijskih obveznosti. "Pozimi sem treniral na dveh frontah, slalom in spust. V ostri mednarodni konkurenci, ko je treba zaradi novih pravil vsako vožnjo opraviti na vso moč, se bo za uspeh treba zelo potruditi, za petami pa nam je tudi domači mladi val," je povedal Zakrajšek.